Posibilitatea reincadrarii unui asistent medical cu studii superioare - PROCEDURA

Ioana Pavel
Ioana Pavel
26 Septembrie 2023
26 Septembrie 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
reincadrare asistent medicalasistent medical studii superioare
Posibilitatea reincadrarii unui asistent medical cu studii superioare - PROCEDURA
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
"In conformitate cu prevederile Anexa 1 lit. a) si c) din OUG 144 din 28 octombrie 2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romnia, titlurile oficiale de calificare de asistent medical generalist sunt: asistent medical generalist cu studii superioare de lunga durata cu diploma de licenta asistent medical generalist cu studii postliceale cu diploma de absolvire scoala postliceala sanitara. O salariata, care are ambele titluri oficiale de calificare, a participat la concursul pentru ocuparea unui post vacant de asistent medical generalist cu studii postliceale, prezentand la concurs diploma de absolvire scoala postliceala sanitara, conform cerintelor de ocupare a postului. 
 
Ulterior, in timpul derularii contractului individual de munca, a solicitat modificarea nivelului de studii din studii postliceale in studii superiare conform diplomei de licenta. Rugam sa ne specificati daca procedam la reincadrarea salariatei pe asistent medical cu studii superioare absolvite anterior semnarii contractului indiviadual de munca si modificarea postului in statul de functii din studii postliceale in studii superioare."
 
 
Raspunsul specialistilor: 
 
In conformitate cu prevederile art. 31 din Legea 153/2017:  
 
(1) Pentru personalul contractual sau alte categorii de personal care nu beneficiaza de statute speciale, ocuparea unui post vacant sau temporar vacant se face prin concurs sau examen, pe baza regulamentului-cadru care se aproba prin hotarare a Guvern.
(2) Incadrarea si promovarea personalului platit din fonduri publice pe functii, grade sau trepte profesionale se fac potrivit prevederilor din statute sau alte acte normative specifice domeniului de activitate, aprobate prin legi, hotarari ale Guvernului sau acte administrative ale ordonatorului principal de credite, dupa caz.
(3) In situatia in care promovarea personalului contractual sau a altor categorii de personal bugetar in functie, grad sau treapta profesionala nu este reglementata prin statute proprii, promovarea se face de regula pe un post vacant existent in statul de functii.
 
(4) In situatia in care nu exista un post vacant, promovarea personalului platit din fonduri publice in functii, grade sau trepte profesionale se va face prin transformarea postului din statul de functii in care acesta este incadrat intr-unul de nivel imediat superior.
(5) Promovarea in functii, in grade sau trepte profesionale imediat superioare se realizeaza pe baza criteriilor stabilite prin regulament-cadru, care se aproba prin hotarare a Guvernului, daca nu este reglementata altfel prin statute sau alte acte normative specifice.
(6) Promovarea in grade sau trepte profesionale imediat superioare se face din 3 in 3 ani, in functie de performantele profesionale individuale, apreciate cu calificativul „foarte bine“, cel putin de doua ori in ultimii 3 ani de activitate, de catre comisia desemnata prin dispozitie a ordonatorului de credite bugetare, din care fac parte reprezentantii organizatiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor, daca in statute sau in legi speciale nu se prevede altfel.
 
(7) Activitatea profesionala se apreciaza anual, ca urmare a evaluarii performantelor profesionale individuale, de catre conducatorul institutiei publice, la propunerea sefului ierarhic, prin acordarea calificativelor „foarte bine“, „bine“, „satisfacator“ sau „nesatisfacator“, daca in statute sau in legi speciale nu se prevede altfel.
(8) Ordonatorii de credite pot aproba demararea procedurilor privind promovarea pe functii, grade sau trepte profesionale a personalului numai cu conditia incadrarii in cheltuielile de personal aprobate in buget.
 
Persoanele angajate in functia de asistent medical principal, care isi finalizeaza studiile superioare pe perioada desfasurarii contractului de munca, trebuie reincadrate de drept in functia corespunzatoare studiilor superioare absolvite, cu plata corespunzatoare a salariului, potrivit  Deciziei ICCJ nr. 59/2021, pronuntata de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, care a devenit obligatorie dupa publicarea in Monitorul Oficial 1049/2021.
 
Astfel, conform deciziei ICCJ, s-a stabilit ca „incadrarea asistentilor medicali absolventi de studii sanitare postliceale sau superioare de scurta durata intr-o specializare de profil clinic, care au dobandit gradul de principal si, ulterior, au absolvit studii superioare de asistent medical generalist sau de moasa, in functia corespunzatoare studiilor superioare absolvite, (…) intervine de drept, nefiind conditionata de indeplinirea altor cerinte pentru promovarea in functie, respectiv de incadrarea in cheltuielile de personal aprobate in buget (…) si de transformarea postului avut intr-un post corespunzator studiilor superioare absolvite”.
 
Art. 207  alin (2) si alin.(3) din Legea privind reforma sanatatii 95/2006. prevede urmatoarele:
 
(2) Asistentii medicali absolventi de studii sanitare postliceale sau superioare de scurta durata intr-o specializare de profil clinic, care au dobandit gradul de principal si, ulterior, au absolvit studii superioare de asistent medical generalist ori de moasa, se incadreaza in functia corespunzatoare studiilor superioare absolvite, cu mentinerea gradului de principal si a gradatiei avute la data promovarii.
(3) Se considera specializari de profil clinic potrivit prevederilor alin. (1) si (2) urmatoarele: asistent medical generalist, asistent medical obstetrica-ginecologie, asistent medical de pediatrie, asistent medical de ocrotire.”
 
Prin urmare, oricine profeseaza ca asistent medical principal si  finalizeaza ulterior, pe durata derularii contractului individual de munca, studiile superioare, trebuie incadrat automat, de drept, in functia aferenta studiilor respective, reincadrarea cu pricina nefiind conditionata de alte cerinte.
 
Mai exact, institutia pentru care lucreaza respectivul asistent medical principal trebuie sa faca incadrarea automat pe postul aferent, cu salariul corespunzator pregatirii profesionale a respectivului angajat, de la data cand angajatul a depus actele doveditoare a studiilor superioare absolvite, cu conditia sa fi absolvit studiile superioare pe durata derularii cim.
 
Consideram ca speta dvs., nu se incadreaza in dispozitiile legale prevazute si reglementate de art. 207 din Legea 95/2006 si nici in dispozitiile Deciziei ICCJ nr. 59/2021, pronuntata de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.
 
Salariata respectiva a participat la un concurs unde cerintele postului erau de studii medii. Faptul ca persoana respectiva detinea la data incadrarii si diploma de licenta (studii superioare) nu o incadreaza in situatia promovarii de drept pe postul de asistent medical generalist cu studii superioare de lunga durata cu diploma de licenta.
 
In aceste conditii, pentru promovarea salariatei in asistent medical generalist cu studii superioare, se vor aplica dispozitiile art.31 din legea 153/2017.
 
Aatfel, va recomandam sa nu procedati la reincadrarea automata a salariatei pe functia superioara si nici la incadrarea salariala aferenta acestei functii.
De retinut ca incadrarea automata pe postul superior se va face numai in conditiile stricte si limitative prevazute in art 207 si a Deciziei ICCJ nr. 59/2021.
 
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice, in august 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]