Editorial, 06.01.2009 - Gabriela Chirazof
Asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale reprezinta o asigurare de persoane, face parte din sistemul de asigurari sociale, este garantata de stat si cuprinde raporturi specifice prin care se asigura protectia sociala a salariatilor impotriva diminuarii sau pierderii capacitatii de munca si decesului acestora ca urmare a accidentelor de munca si a bolilor profesionale.
Din dispozitiile Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale aflam ca persoanele care desfasoara activitati pe baza unui contract individual de munca, precum si functionarii publici sunt asigurate obligatoriu prin efectul legii.
De curand s-au adus modificari Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale prin Legea nr. 258/2008 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 757 din 10.11.2008.
Serviciile medicale corespunzatoare leziunilor si afectiunilor cauzate prin accidente de munca sau boli profesionale la care avem dreptul in calitate de asigurati s-au diversificat. Avem dreptul deci la urmatoarele:
a) asistenta medicala de urgenta la locul accidentului, in mijloacele de transport specializate si in unitatile spitalicesti;
b) tratament medical ambulatoriu, analize medicale si medicamente, prescrise de medic;
c) servicii medicale in spitale sau in unitati sanitare cu personalitate juridica specializate pentru boli profesionale;
d) tratament de recuperare a capacitatii de munca in unitati de specialitate;
e) servicii de chirurgie reparatorie;
f) cure balneoclimaterice.
g) investigatii de specialitate si analize de laborator, necesare in vederea stabilirii caracterului de profesionalitate al bolilor.
O modificare esentiala ce o aduce aceasta lege este data de completarea art. 135, respectiv: “Contravaloarea serviciilor medicale prestate in unitatile sanitare cu personalitate juridica si sectiile de boli profesionale, precum si in cadrul cabinetelor de medicina muncii aflate in structura spitalelor, in scopul investigarii si stabilirii caracterului profesional al bolii, se suporta din sumele prevazute cu aceasta destinatie in bugetul asigurarilor sociale de stat, pe baza contractelor incheiate de spitale cu casele teritoriale de pensii, indiferent daca se confirma sau se infirma caracterul de munca.”
Asteptam normele metodologice de aplicare a legii care va stabili procedura de contractare si plata acestor noi prestatii medicale, precum si ordinul comun al ministrului sanatatii publice si al ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse care stabileste procedura privind investigarea si diagnosticarea bolilor profesionale, precum si lista prestatiilor medicale aferente.
_____________________________________________
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana! Click aici.
_____________________________________________