Mai putine accidente de munca in rapoartele oficiale MMPS

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
24 Aprilie 2020
24 Aprilie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
accidente de muncamasuri sanatate si sigurantaprotectia munciimasuri ssm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O situatie pozitiva se inregistreaza in ce priveste accidentele de munca din ultimii doi ani in conditiile in care anul trecut s-au inregistrat cu 10,5% mai putine accidente de munca fata de anul anterior, ceea ce semnifica o mai mare grija a angajatorilor in ce priveste masurile de sanatate si securitate in munca. 
 
De la un total de 5.145 accident de munca anul trecut, 182 au fost mortale, dar in scadere cu 32,1% in aceasta ultima categorie fata de anul precedent.  
 
Sectoarele economiei nationale in care au fost cele mai multe accidente de munca, potrivit datelor citate de Agerpres, sunt: comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor - cu 455 de accidentati (8,8% din totalul accidentatilor din economia nationala), constructii de cladiri - cu 297 de accidentati (5,8% din total), transporturi terestre si transporturi prin conducte - cu 302 accidentati (5,9% din total), comert cu ridicata, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete - cu 228 de accidentati (4,4% din total) si fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor - cu 217 accidentati (4,2% din total).
 
De asemenea, conform aceleiasi surse, cele mai multe accidente de munca mortale s-au inregistrat in constructii de cladiri - 28 accidentati mortal (reprezentand 15,4% din totalul accidentatilor mortal din economia nationala), agricultura, vanatoare si servicii anexe - 15 accidentati mortal (8,2% din total), silvicultura si exploatare forestiera - 12 accidentati mortal (6,6% din total) si lucrari de geniu civil - 12 accidentati mortal (6,6% din total).
 
In plus, un numar mare de accidentati in munca s-a inregistrat in 2019 in Bucuresti - 1.310 accidentati (reprezentand 25,5% din totalul accidentatilor pe tara) si in judetele Brasov - 306 accidentati (5,9% din total), Timis - 227 accidentati (4,4% din total) si Constanta - 188 accidentati (3,7% din total).
 
Conform sursei citate, Ministerul Muncii semnaleaza ca, din punct de vedere al varstei persoanelor accidentate, analiza accidentelor de munca a evidentiat faptul ca persoanele cu varsta cuprinsa intre 50-60 de ani detin ponderea cea mai mare, de 27,7%, urmate de persoanele cu varsta cuprinsa intre 40-50 de ani, care au ponderea de 27,2% din totalul persoanelor accidentate in anul 2019. Persoanele din grupa de varsta 50-60 de ani au avut procentul cel mai mare, de 35,2% din totalul accidentatilor mortal.
 
Din punct de vedere al vechimii la locul de munca al accidentatilor, 70,8%, adica 3.644 de lucratori din totalul accidentatilor, au fost persoane cu vechime de pana la 5 ani (din care 34,1%, adica 1.754 lucratori accidentati aveau vechime la locul de munca intre 1 si 3 ani), iar cei din grupa de vechime 10-20 ani au reprezentat 12% din totalul accidentatilor
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie la legea pensiilor!

Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"
Noua lege a pensiilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la legea pensiilor!
Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]