Contributii platite pentru indemnizatia de somaj tehnic
Intrebare:
Referitor la somaj tehnic - art. 53 alin. (1) Codul muncii: “pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, angajatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat“.
Ce contributii se opresc salariatului si ce contributii plateste angajatorul in perioada de somaj tehnic ?
Raspuns:
Reglementari pentru somaj tehnic
Suspendarea contractului de munca din motive economice, tehnologice, structurale sau similare se mai numeste somaj tehnic si este reglementata de dispozitiile:
- art. 53 din Codul muncii;
- art. 43 din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007 – 2010.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Suspendarea CIM din initiativa angajatorului pentru motive economice, tehnologice, structurale are ca efect incetarea temporara a prestarii activitatii salariatului si a platii salariului de catre angajator.
Cauze ce pot determina intrarea in somaj tehnic
Cauzele pentru care se decide intrarea in somaj tehnic pot fi:
1. imposibilitatea temporara de a asigura comenzile necesare desfasurarii activitatii;
2. introducerea in unitate a unor tehnologii noi, care necesita un timp de instalare si punere in functiune;
3. reorganizarea activitatii angajatorului, prin introducerea unor schimbari de ordin structural.
Aflati totul despre somaj tehnic din CD-ul Somaj tehnic 2009
Contributii platite in perioada de somaj tehnic
In perioada de somaj tehnic se suspenda plata salariului, prin salariu intelegand salariul de baza, indemnizatii, sporuri si adaosuri (art. 155 din Codul muncii). In schimb, se plateste o indemnizatie care reprezinta 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, care se suporta din fondul de salarii.
In schimbul asigurarii platii indemnizatiei de somaj tehnic , salariatii raman la dispozitia angajatorului, care are oricand posibilitatea de a dispune reinceperea activitatii.
Atentie! Neacordarea indemnizatiei de somaj tehnic, de 75% din salariul de baza, in cazul in care angajatorul isi intrerupe temporar activitatea cu mentinerea raporturilor de munca se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 5.000 lei.
In prezent, potrivit dispozitiilor OUG 28/2009, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului - somaj tehnic (dar nu mai mult de 3 luni), angajatorul si salariatii sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de somaj tehnic de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, fara a fi le fi afectata calitatea de asigurat.
Prin sintagma "contributii de asigurari sociale", in sensul OUG 28/2009, se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate atat de angajatori cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Totodata, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii, platite din fondul de salarii pe durata de somaj tehnic nu vor fi incluse in veniturile salariale si nu vor fi impozabile, pentru o perioada de cel mult 3 luni, in anul 2009, in intelesul impozitului pe venit, in conformitate cu prevederile Codului fiscal.
Aflati totul despre somaj tehnic din CD-ul Somaj tehnic 2009