CAS si CASS. Contributiile vor fi transferate doar partial angajatului

Mara Dobrin
Mara Dobrin
21 Septembrie 2017
21 Septembrie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
contributii sociale angajati 2017cas si cass 2017trecere contributii sociale angajat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul deja s-a razgandit in ceea ce priveste trecerea contributiilor in atributiile angajatului, asa se face ca presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca aceasta trecere nu se va mai face complet, ci partial.

Desigur ca au existat nenumarate ipoteze legate de CAS si CASS, iar angajatii considera ca vor avea de pierdut, daca ar trebui sa se ocupe exclusiv de plata contributiilor sociale. Salariile ar scadea, iar angajatorii nu sunt obligati sa le majoreze venitul, pentru a ramane la aceeasi suma castigata ca si pana acum.

Aceasta era ipoteza care a circulat pana acum. Totusi, Bogdan Hossu vine cu lamuriri si declara ca Guvernul are alt plan:

"Ceea ce s-a specificat este ca fondurile speciale - somaj, fondul de risc profesional, fondul de garantare al salariilor, concedii medicale, inclusiv obligatiile angajatorului pentru conditii de munca deosebite si speciale - vor ramane in continuare in sarcina angajatorului. Deci din totalul obligatiilor sale vor fi transferate aproximativ numai 20% din cele 22,7% contributii pentru conditii normale sau se adauga cinci puncte procentuale pentru deosebite si zece puncte procentuale pentru speciale", a afirmat Hossu.

Acesta a specificat ca potrivit declaratiilor ministrului Justitiei "legea va prevedea in mod expres si imperativ faptul ca angajatorii sunt obligati sa creasca cu 20% nivelul salariilor brute la care se vor aplica noile contributii sociale de 35% pentru angajat si la restul cele 10% impozit pe salariu."


Legea salarizarii unitare: de la 1 ianuarie, salariile in sectorul bugetar vor creste cu 5%


Legea salarizarii bugetare a fost promulgata, asa ca este cazul sa produca efecte la nivel de tara. In acest context, se pare ca de la 1 ianuarie salariile bugetarilor se vor mari doar cu 5%, desi fusese anuntata o majorare semnificativa, de 25%.


Aceasta declaratie a fost facuta de presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Iulian Hossu, care a mai completat ca salariul minim va include o crestere de 100 lei:

"Conform precizarilor domnului ministru al Justitiei, fara sa se prejudicieze problema dreptului de proprietate, legea (privind transferul contributiilor de la angajat la angajator n.r.) va prevedea in mod expres ...citeste mai multe aici >>>




NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]