Ce reprezinta planul pentru recuperarea capacitatii de munca

Plan de recuperaregrad de invaliditatepensiirecuperarea capacitatii de muncamedicul curant
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Programul medical de recuperare se integreaza in ansamblul ingrijirilor necesare in vederea refacerii starii de sanatate si restabilirii capacitatii de munca, iar sarcina realizarii lui revine tuturor unitatilor de asistenta medicala ambulatorie si spitaliceasca.


Recuperarea vizeaza in primul rand persoanele care sunt in incapacitate temporara de munca si care prezinta suficiente resurse functionale restante si prognosticul favorabil de evolutie pentru a le permite readaptarea si reincadrarea in munca.
      
Actiunile medicale de recuperare trebuie instituite cat mai curand si aplicate pana la refacerea capacitatii de munca de catre medicul de familie sau de cel de specialitate din unitatile de asistenta medicala in colaborare cu medicii experti ai asigurarilor sociale.
    
In functie de natura, stadiul de evolutie si prognosticul bolii, programul de recuperare este individualizat, cuprinzand toate masurile medicale, precum si unele masuri cu caracter social si profesional, esalonate pe etape, necesare restabilirii functionale sau achizitionarii abilitatilor necesare.

Pentru a se asigura o conduita unitara fiecare plan de recuperare va cuprinde, in raport de natura deficientelor functionale, urmatoarele indicatii:
a. recomandari medicale terapeutice si unitatile sanitare care le efectueaza;
b. masuri ortopedico-chirurgicale reparatorii, cu precizarea unitatii medicale ce le va efectua si durata de aplicare;
c. proceduri fiziokinetobalneoergoterapeutice si de gimnastica medicala, cu indicarea etapelor, duratei si a unitatilor unde se aplica tratamentele respective;
d. protezare (unitatile indicate pentru confectionarea protezelor, ortezelor etc.);
e. recomandari socioprofesionale si modul de rezolvare.

Responsabilitatea realizarii planului de recuperare revine in egala masura medicului expert al asigurarilor sociale si medicului curant care a ingrijit bolnavul si care are obligatia de a colabora cu celelalte cabinete (sectii) de specialitate care participa la actul recuperator complex aplicat bolnavului.
 
Pentru persoanele la care se propune prelungirea concediului medical peste 90 de zile, planul de recuperare se include in documentarul medical respectiv. Medicul expert de la cabinetul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca si, respectiv, dupa caz, cel de la oficiul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca, care urmeaza sa aprobe prelungirea concediului medical, verifica modul de intocmire a planului de recuperare, dupa caz, il imbunatateste sau il completeaza in vederea stabilirii celor mai adecvate metode si mijloace recuperatorii.
 
Pentru persoanele care sunt propuse in vederea incadrarii intr-un grad de invaliditate, planul de recuperare va face parte integranta din documentarul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca. Si in acest caz medicul expert de la unitatea de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca analizeaza si completeaza planul, daca este necesar.
 
Pentru persoanele la care s-a recomandat schimbarea locului de munca se vor stabili indicatii de recuperare in cadrul dispensarizarii efectuate de medicul de la dispensarul medical de la locul de munca sau de medicul de familie.
 
La iesirea din spital a bolnavilor in convalescenta prelungita, prin boli cronice ale aparatului respirator, boli cardiovasculare, boli psihice, ale aparatului locomotor, traumatisme etc. medicul curant are responsabilitatea recomandarii actiunilor pe care bolnavul le va continua, masuri pe care le va consemna detaliat in biletul de iesire din spital si care devin parte componenta a planului de recuperare.

Masuri de recuperare se vor stabili la toate cazurile dispensarizate, de catre medicul de specialitate care a avut bolnavul in tratament, in colaborare cu medicul de familie, urmarindu-se eficienta actiunilor aplicate.

Indicatiile cu caracter socio-profesional se stabilesc de catre medicii experti ai asigurarilor sociale de la cabinetele de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca teritoriale.

In scopul prevenirii agravarilor si al recuperarii capacitatii de munca, in sistemul public asiguratii pot beneficia de:
a.    indemnizatii pentru trecerea temporara in alta munca (cel mult 90 de zile);
b.    indemnizatii pentru reducerea timpului de munca (cel mult 90 de zile);
c.    ajutoare pentru procurarea de proteze, orteze si alte produse ortopedice, care nu sunt suportate, potrivit legii, de la asigurarile sociale de sanatate;
d.    tratament balnear care nu este suportat, potrivit legii, de la asigurarile sociale de sanatate;
e.    reabilitare profesionala.


Sursa: Casa judeteana de pensii Neamt

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Plan de recuperaregrad de invaliditatepensiirecuperarea capacitatii de muncamedicul curant

Data aparitiei: 17 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce reprezinta planul pentru recuperarea capacitatii de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]