Proiect de HG - zile LIBERE pentru bugetari, in 2023

zile libere bugetari 2023punte bugetari 203zile libere institutii publice 2023
Proiect de HG - zile LIBERE pentru bugetari, in 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un nou proiect de Hotarare a Guvernului privind stabilirea zilelor lucratoare pentru care se acorda zile libere, altele decat zilele de sarbatoare legala, pentru anul 2023, lansat in dezbatere publica de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Mentionam ca aceste zile ar fi libere DOAR pentru personalul bugetar, iar acestea nu sunt inca in vigoare, avand in vedere ca vorbim despre un proiect de lege.
 
Va reamintim ca, in conformitate cu prevederile art.139 alin.(4) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, se stabilesc prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucratoare pentru care se acorda zile libere, zile care preceda si/sau care succeda zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, prevazute la alin. (1), precum si zilele in care se recupereaza orele de munca neefectuate.
 
In nota de fundamentare se poate obserca ca: "Zilele de 24 ianuarie, 1 iunie si 15 august 2023 sunt declarate zile libere nelucratoare, conform prevederilor art.139 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru a asigura o utilizare eficienta a duratei timpului de munca, dar si pentru a crea personalului institutiilor si autoritatilor publice timp liber pentru recuperarea capacitatii de munca, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie si 14 august 2023 sa fie declarate zile libere,intrucat acestea se situeaza intre zilele nelucratoare de sarbatoare legala si perioadele de repaus saptamanal, conform legii."
 
"HOTARARE privind stabilirea zilelor lucratoare pentru care se acorda zile libere, altele decat zilele de sarbatoare legala, pentru anul 2023
 
Art. 1. — (1) Pentru personalul institutiilor si autoritatilor publice, ziua de 23 ianuarie, 2 iunie si 14 august 2023 se stabilesc ca zile libere.
(2) Pentru recuperarea zilelor de munca stabilite ca zile libere potrivit alin. (1), institutiile si autoritatile publice isi vor prelungi corespunzator timpul de lucru pana la data de 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023, potrivit planificarilor stabilite.
(3) Pentru munca prestata potrivit alin. (2) nu se acorda timp liber corespunzator.
 
Art. 2. — Prevederile art. 1 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
 
Art. 3. — Prevederile art. 1 nu se aplica magistratilor si celorlalte categorii de personal din cadrul instantelor judecatoresti implicate in solutionarea proceselor cu termen in ziua de 23 ianuarie, 2 iunie si 14 august 2023 si nici participantilor in aceste procese.
 
Art. 4 (1) In ziua de 23 ianuarie, 2 iunie si 14 august 2023, prin centrala Ministerului Finantelor se efectueaza operatiuni de incasari si plati, operatiuni de plati privind serviciul datoriei publice, precum si eventualele operatiuni de debitare dispuse de Comisia Europeana din contul de resurse proprii in lei deschis la Trezoreria Statului.
(2) Prin exceptie de la prevederile art.1, personalul din cadrul unitatilor Trezoreriei Statului poate desfasura in ziua de 23 ianuarie, 2 iunie si 14 august 2023, activitatile stabilite prin normele metodologice privind incheierea exercitiului bugetar al anului 2023, aprobate prin ordin al ministrului finantelor.
 
Art. 5. — Unitatile/Subdiviziunile administrativ-teritoriale, care in data de 23 ianuarie, 2 iunie si 14 august 2023 au scadenta la obligatiile de plata aferente conventiilor de imprumuturi din venituri din privatizare, potrivit scadentarelor de plata anexate acestora la conventiile de imprumut, vor efectua plata sumelor scadente inaintea acestor date."
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
zile libere bugetari 2023punte bugetari 203zile libere institutii publice 2023

Data aparitiei: 01 Noiembrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Proiect de HG - zile LIBERE pentru bugetari, in 2023 Nota: 3.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]