Hotarare privind metodologia de recalculare a categoriilor de pensii

06 Iulie 2010
06 Iulie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
HOTARARE
privind metodologia de recalculare a categoriilor de pensii prevazute la art.1 lit. c)- h) Legea nr.119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, acordate in baza unor legi speciale

Avand in vedere prevederile art. 3 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, publicata in Monitorul Oficial nr. 441 din 30 iunie 2010 in temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. 1 – In intelesul prezentei hotarari, prin sintagma “pensie de serviciu” se intelege oricare dintre categoriile de pensii prevazute la art.1 lit. c)- h) din Legea nr.119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, acordate in baza unor legi speciale, derogatorii de la prevederile Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 2 – Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, pensiile de serviciu, cuvenite sau aflate in plata, se recalculeaza prin determinarea punctajului mediu anual conform prevederilor Legii nr.19/2000.

Art.3 – (1) In cazul persoanelor carora, la data acordarii pensiei de serviciu, li s-a calculat si punctaj mediu anual in sistemul public, conform legii, li se atribuie acest punctaj mediu anual in cadrul procesului de recalculare si, implicit, li se acorda cuantumul corespunzator pensiei din sistemul public.
(2) Pensiile de serviciu care, conform legii speciale in baza carora au fost stabilite au regimul unei pensii anticipate sau anticipate partiale si pentru care, la data acordarii acestora, s-a calculat punctaj mediu anual in sistemul public, devin pensii pentru limita de varsta si se recalculeaza in conformitate cu prevederile Legii nr.19/2000, respectiv prin eliminarea diminuarii, dupa caz, precum si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare.

Art.4 –(1) In situatia persoanelor carora, la data acordarii pensiei de serviciu, nu li s-a calculat punctaj mediu anual in sistemul public intrucat nu erau indeplinite conditiile de varsta si/sau de stagiu de cotizare prevazute de Legea nr. 19/2000, recalcularea se efectueaza considerandu-se a fi indeplinite aceste conditii.
(2) In cazul pensiilor de serviciu prevazute la alin. (1) se calculeaza punctajul mediu anual corespunzator categoriei de pensie stabilita in baza legii cu caracter special.
(3) Sunt exceptate de la prevederile alin. (2) pensiile de serviciu anticipate care devin pensii pentru limita de varsta, in conformitate cu prevederile art. 2 alin. (2) din Legea nr.119/2010, si pentru care se calculeaza punctajul mediu anual corespunzator acestei categorii de pensie.

Art. 5 – (1) Recalcularea pensiilor de serviciu, prin determinarea punctajului mediu anual, se face pe baza documentelor existente in dosarele de pensii.
(2) La calculul punctajului mediu anual se utilizeaza:
a) stagiul complet de cotizare, in functie de data nasterii, prevazut in Anexa nr. 3 la Legea nr. 19/2000, asa cum este detaliata in Anexa nr. 9 din Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare
b) stagiile de cotizare prevazute la art. 43 sau, dupa caz, la art. 47 din Legea nr.19/2000.
c) stagiile totale de cotizare necesare prevazute in anexele nr. 4 si 5 din Legea nr.19/2000, in situatiile prevazute la art. 44 din aceasta lege.
(3) In cazul in care la stabilirea pensiei de serviciu s-au avut in vedere perioade realizate in alte sisteme de asigurari sociale, neintegrate in sistemul public, punctajul mediu anual se va calcula tinand cont de prevederile art. 194 din Legea nr.19/2000.
(4) La determinarea punctajului mediu anual se valorifica numai perioadele realizate pana la data stabilirii sau, dupa caz, a recalcularii pensiei de serviciu in baza legii speciale.

Art. 6 - (1) In vederea recalcularii pensiilor de invaliditate, stabilite doar in baza unor legi cu caracter special, si pentru care nu s-a calculat punctaj mediu anual in sistemul public, nefiind indeplinite conditiile prevazute de Legea nr.19/2000, stagiul potential se determina respectandu-se prevederile art. 59 sau art. 60 din Legea nr.19/2000.
(2) In cazul persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare mai mic decat jumatate din stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, prevazut in tabelul nr. 3 de la art. 57 din Legea nr.19/2000, stagiul potential se determina ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare necesar.
(3) Stagiul potential rezultat conform prevederilor alin. (2) nu poate fi mai mare decat stagiul de cotizare pe care asiguratul l-ar fi putut realiza de la data ivirii invaliditatii pana la implinirea varstei standard de pensionare prevazuta in Anexa nr. 3 la Legea nr.19/2000, asa cum este detaliata in Anexa nr.9 din Ordinul nr.340/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Data ivirii invaliditatii este cea prevazuta in decizia medicala initiala de incadrare in grad de invaliditate.
(5) Perioada in care persoana a beneficiat de pensie de invaliditate, numai in baza legii cu caracter special, si careia nu i s-a calculat punctaj mediu anual in sistemul public, nefiind indeplinite conditiile prevazute de Legea nr. 19/2000, nu constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in intelesul prevederilor art. 38 alin.(1) lit. a) din aceeasi lege.

Art. 7 – Pensiile de urmas stabilite in conditiile legii speciale se recalculeaza, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta, recalculata conform prevederilor prezentei hotarari;
b) pensia de invaliditate gradul I, recalculata conform prevederilor prezentei hotarari, in cazul in care, la data decesului, sustinatorul era beneficiarul unei pensii de invaliditate de orice grad;
c) pensia de invaliditate gradul I, stabilita conform Legii nr.19/2000, considerandu-se indeplinite conditiile de acordare ale acestei categorii de pensie, in cazul pensiilor de urmas stabilite conform prevederilor art. 68 alin. (10) din Legea nr.567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art.8 – Drepturile de pensie de serviciu recalculate potrivit prevederilor Legii nr. 119/2010 si ale prezentei hotarari se acorda pe baza deciziei de recalculare emisa de catre casele teritoriale de pensii.

Art. 9 – (1) Conform dispozitiilor art. 12 din Legea nr. 119/2010, prevederile prezentei hotarari se aplica si in cazul persoanelor ale caror drepturi de pensii de serviciu se stabilesc incepand cu data intrarii in vigoare a acestei legi.
(2) In cazul persoanelor prevazute la alin. (1), casele teritoriale de pensii emit atat decizia de pensie de serviciu in baza legii speciale, cat si decizia de recalculare a acesteia.
(3) Decizia prin care se stabileste pensia de serviciu, nu produce efecte sub aspectul acordarii cuantumului pensiei rezultat din aplicarea prevederilor legii speciale.
(4) Drepturile de pensie de serviciu sunt supuse automat procesului de recalculare prevazut de Legea nr. 119/2010 si de prevederile prezentei hotarari. Cuantumul pensiei rezultat in urma recalcularii este cel care se acorda si se plateste beneficiarului, cu respectarea prevederilor Legii nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, daca legea speciala nu dispune altfel cu privire la plata drepturilor.

Art. 10 - Modelul deciziei de recalculare se aproba prin Ordin al Presedintelui Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.

Art. 11 – Pensiile de serviciu care au fost stabilite in baza unor hotarari definitive si irevocabile ale instantelor de judecata se recalculeaza potrivit prevederilor Legii nr.119/2010 si ale prezentei hotarari.

Art. 12 - Pensiile recalculate conform prevederilor Legii nr. 119/2010 si ale prezentei hotarari devin pensii in intelesul Legii nr.19/2000, ale carei reglementari le sunt aplicabile.

Prim- Ministru,
Emil Boc

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]