Mai mult, in aceleasi norme se stabileste ca certificatele de concediu medical pentru reducerea timpului de munca cu o patrime din durata normala de lucru se elibereaza de medicul curant care a propus aceasta reducere pentru cel mult 30 de zile calendaristice, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, pana la durata maxima prevazuta de lege.
Esential de retinut este ca indemnizatia se acorda, la propunerea medicului curant, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, pentru cel mult 90 de zile in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, in una sau mai multe etape.
Indemnizatia pentru reducerea timpului de lucru se acorda in baza unui certificat medical pe durata stabilita in acest certificat cu avizul medicului medicului expert al asigurarilor sociale.
Caz practic: Salariat a fost in concediu medical pentru cancer timp de 1,5 ani. A reusit sa se vindece si acum trebuie sa revina la serviciu. Salariata va beneficia de program redus de 6 ore si cu acelasi salariau.
Intr-adevar, reducerea timpului de lucru de la 8 ore la 6 ore poate avea ca temei legea sau contractul individual/colectiv de munca.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Medicina muncii un aliat al angajatorului
40 Modele de Regulament Intern
Daca temeiul il reprezinta contractul individual/colectiv de munca perioada trebuie sa fie prevazuta de acest contract.
Actul normativ care stabileste dreptul salariatilor la indemnizatie pentru reducerea timpului de lucru cu o patrime este OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro