Reducerea timpului de lucru in scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
01 Decembrie 2014
01 Decembrie 2014
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
reducerea timpului de lucrureducerea timpului de munca cu o patrimeprevenirea imbolnavirilorreducere timp de lucru recuperarea capacitatii de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dupa cum bine stim, potrivit art. 39 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005, in scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, asiguratii pot beneficia de indemnizatie pentru reducerea timpului de munca.

Mai mult, in aceleasi norme se stabileste ca certificatele de concediu medical pentru reducerea timpului de munca cu o patrime din durata normala de lucru se elibereaza de medicul curant care a propus aceasta reducere pentru cel mult 30 de zile calendaristice, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, pana la durata maxima prevazuta de lege.

Esential de retinut este ca indemnizatia se acorda, la propunerea medicului curant, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, pentru cel mult 90 de zile in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, in una sau mai multe etape.

Indemnizatia pentru reducerea timpului de lucru se acorda in baza unui certificat medical pe durata stabilita in acest certificat cu avizul medicului medicului expert al asigurarilor sociale.

Caz practic: Salariat a fost in concediu medical pentru cancer timp de 1,5 ani. A reusit sa se vindece si acum trebuie sa revina la serviciu. Salariata va beneficia de program redus de 6 ore si cu acelasi salariau.

Intr-adevar, reducerea timpului de lucru de la 8 ore la 6 ore poate avea ca temei legea sau contractul individual/colectiv de munca.

Daca temeiul il reprezinta contractul individual/colectiv de munca perioada trebuie sa fie prevazuta de acest contract.

Actul normativ care stabileste dreptul salariatilor la indemnizatie pentru reducerea timpului de lucru cu o patrime este OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]