Se inregistreaza in ReviSal contractul de mandat?

Codul munciicontractul de mandatLegea 31/1990HG 500/2011Revisal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X





Supunem atentiei dvs. cazul unei persoane angajate cu CIM in urma cu cinci ani de zile si care a incheiat un contract de mandat in urma cu doi. In ReviSal a fost suspendat CIM-ul si ulterior inchis, iar in cel nou nu exista acel contract. Vom stabili astfel daca in noul tip de ReviSal mai figureaza functia de directior care incheie un contract de mandat.


Raspuns:

Potrivit dispozitiilor art. 137 indice 1 alin. (3) din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, astfel cum a fost introdus prin Legea 441/2006 , pe durata indeplinirii mandatului, administratorii nu pot incheia cu societatea un contract de munca. In cazul in care administratorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului.

Prin OUG 82/2007 pentru modificarea si completarea Legii 31/1990 privind societatile comerciale si a altor acte normative incidente a fost modificat art. 152 din Legea 31/1990. In urma acestei modificari, art. 152 alin. (1) prevede ca: Directorii sunt raspunzatori pentru neindeplinirea indatoririlor lor. Prevederile art. 137 indice 1 alin. (3), ale art. 144 indice 1, 144 indice 3, 144 indice 4, 150 si ale art. 153 indice 12 alin. (4) se aplica directorilor in aceleasi conditii ca si administratorilor.

Prin urmare, in cazul in care administratorii/directorii au fost desemnati dintre salariatii societatii (adica dintre salariatii angajati pe o functie ce nu presupunea indeplinirea mandatului de director, de exemplu inginer) contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului de director.
Art. V din OUG 82/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si a altor acte normative incidente, prevede ca prin derogare de la prevederile art. 56 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare, contractele de munca ale administratorilor/directorilor, incheiate pentru indeplinirea mandatului de administrator/director inainte de intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, inceteaza de drept la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta sau, in cazul in care mandatul a fost acceptat ulterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante, de la data acceptarii mandatului.

Astfel, in cazul persoanelor care aveau contract de munca pentru functia de administrator/director inainte de intrarea in vigoare a OUG 82/2007, contractul a incetat de drept la data intrarii in vigoare a acestei ordonante, si anume la date de 29 iunie 2007. Daca insa dupa intrarea in vigoare a OUG 82/2007 a fost incheiat contractul individual de munca pentru indeplinirea mandatului de director/administrator, contractul inceteaza de drept la data acceptarii mandatului.

Dupa intrarea in vigoare a OUG 82/2007 nu se mai putea incheia un contract individual de munca pentru exercitarea functiei administrator/director. Conform art. 143 alin. (1) din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, consiliul de administratie poate delega conducerea societatii unuia sau mai multor directori, numind pe unul dintre ei director general iar potrivit alin. (5) al aceluiasi articol, in intelesul prezentei legi, director al societatii pe actiuni este numai acea persoana careia i-au fost delegate atributii de conducere a societatii, in conformitate cu alin. (1).Orice alta persoana, indiferent de denumirea tehnica a postului ocupat in cadrul societatii, este exclusa de la aplicarea normelor prezentei legi cu privire la directorii societatii pe actiuni.
Asadar, interdictia de a incheia un contract individual de munca cu societatea se aplica directorilor carora le-au fost delegate atributii de conducere conform art. 143 alin. (1) din Legea 31/1990. Orice alta persoana, indiferent de denumirea tehnica a postului ocupat in cadrul societatii, este exclusa de la aplicarea normelor Legii 31/1990 cu privire la directorii societatii pe actiuni inclusiv de la interdictia de a incheia cu societatea un contract individual de munca.

Functia de director general se excercita in baza unui contract individual de munca la acele forme de societate unde legea nu interzice incheierea unui contract individual de munca cu societatea pentru exercitarea functiei de director general asa cum este cazul societatii cu raspundere limitata.
In acest sens, art. 197 alin. (4) din Legea 31/1990 republicata stabileste ca, dispozitiile privitoare la administrarea societatilor pe acţiuni nu sunt aplicabile societatilor cu raspundere limitata, indiferent daca sunt sau nu supuse obligatiei de auditare.

In concluzie, in situatiile in care administratorii/directorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul lor de munca se suspenda pe perioada mandatului, urmand ca la incetarea madatului, contractul individual de munca sa isi reia cursul in sensul ca administratorul/directorul isi reia functia detinuta anterior acceptarii mandatului de administrator/director intr-un SA.
Cu privire la inregistrarea contractului de mandat, prevederile HG 500/2011 sunt aplicabile numai salariatilor.

Potrivit dispozitiilor HG 500/2011 aceasta stabileste metodologia de intocmire si completare a registrului general de evidenta a salariatilor. Astfel, incadrarea in munca a unei persoane se realizeaza, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii , republicată, numai prin incheierea unui contract individual de munca. Pe cale de consecinta, contractul de mandat nu se inregistreaza in Revisal.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciicontractul de mandatLegea 31/1990HG 500/2011Revisal

Data aparitiei: 17 Aprilie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Se inregistreaza in ReviSal contractul de mandat? Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]