Conform art. 3 lit. p) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stagiu de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
"Avem o nelamurire in legatura cu contractul de mandat/administrare reglementat de Codul Civil si anume daca acesta prezinta sau nu vechime in munca. Stagiul de cotizare este recunoscut dar vechimea in munca?"
Raspunsul specialistului:
Astfel, in ceea ce priveste dreptul la pensie, legea se refera la stagiul de cotizare.
Vechimea in munca, reprezinta, potrivit art. 16 alin. (4) din Codul muncii, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca.
Rezulta ca stagiul de cotizare este diferit de vechimea in munca, aceasta din urma fiind exclusiv obtinuta in temeiul unui contract individual de munca, in timp ce stagiu de cotizare poate avea orice persoana care se asigura in temeiul unei declaratii individuale de asigurare sau contract de asigurare sociala, in conditiile legii.
Vechimea in munca. Cum poti verifica ONLINE ce vechime ai dobandit pana in prezent?
Asadar, primul pas va fi acela de a completa datele formularului de creare cont, asa cum este specificat pe site CNPP.
Iti mentionam ca, asa cum precizeaza autoritatile, structura formularului este urmatoarea:
Date de identificare:
Numele si prenumele
CNP
Vechimea in munca reprezinta stagiu de cotizare in sistemul public de pensii. Dar, stagiu de cotizare reprezinta si alte perioade care nu reprezinta vechime in munca cum ar fi perioada in care o persoana fizica a contribuit la sistemul de pensii platind contributia de asigurari sociale.
In consecinta, perioada in care directorul general sau administratorul numit prin contract de mandat contribuie la sistemul de pensie constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii intocmai ca perioada in care s-au datorat contributii sociale pentru un contract individual de munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Absenta repetata de la locul de muncaIntrebare: Am rugamintea de a ma ajuta intr-o speta referitor la Absente nemotivate vs CFS. In cazul in care un salariat isi face obiceiul de a absenta de la locul de munca, dar anuntand inaintea inceperii programului ca nu poate veni datorita unei probleme personale va rog sa -mi spuneti cum as putea sa-l trec in pontaj. Mentionez ca nu aduce CM ,nu mai are dreptul la CO ,nu face recuperari ptr orele pierdute in zilele absentarii iar in momentul de fata a adunat mai multe CFS-uri decat este prevazut in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Munca in schimburi. Inregistrare durata timp de munca si repartizare a acestuia in CIMIntrebare: Datorita specificului activitatii angajatii au un program de munca care variaza de la o saptamana la alta. Programul poate sa fie: un singur schimb de la 7-15; sau in 2 schimburi de la 6:00 la 14:00 ; 14:00-22:00, sau in 3 schimburi 6:00-14:00; 14:00-22:00; 22:00-06:00, acest program se poate schimba inclusiv in timpul saptamanii de lucru, datorita specificului activitatii. Cum este corect sa apara in contractul de munca repartizarea programului de munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<