O serie de date publicate de Eurostat in contextul Zilei Internationale a Femeii indica faptul ca la nivelul intregii Uniunii Europene, femeile sunt mult mai expuse riscului de saracie si excluziune sociala decat barbatii, iar situatiile cele mai dramatice in acest sens se intalnesc in Romania si Bulgaria.
Per ansamblu, circa 62 de milioane de femei (24.5 %) si 54 de milioane de barbati (22.3%) erau amenintati de saracie si excludere sociala in 2010. Statisticile arata ca, la nivelul statelor membre, cu situatia cea mai dificila se confrunta femeile din Romania (42.1% comparativ cu 40.8% in cazul barbatilor) si cele din Bulgaria (43,3% fata de 39.8% in cazul barbatilor).
Romania se afla si printre statele in care procentul femeilor angajate este relativ scazut (59.5%). Sub nivelul inregistrat in Romania se mai afla: Ungaria (57,6%), Spania (57,3%), Grecia (53,9%), Italia (51,4%) si Malta, unde doar 38,8% dintre femei muncesc. Media generala la nivelul UE pentru femeile cu varste intre 25 si 64 de ani a fost de 63,8%, in timp ce in cazul barbatilor a fost de 77,5%.
Diferentele dintre femeii si barbati, sub raportul detinerii unui loc de munca, se diminueaza pe masura ce creste nivelul de studii. Astfel, daca in cazul categoriilor de populatie cu un nivel scazut de studii, numarul femeilor angajate este cu aproape 22% sub cel al barbatilor, diferenta scade la doar circa 7 % procente in cazul persoanelor cu studii superioare. in Romania, 45,7 % dintre femeile cu studii minime si 67,6% dintre barbatii din aceeasi categorie sunt angajati. in cazul persoanelor cu studii medii, gradul de ocupare este de 60,6% in cazul femeilor si de 75,5% in cazul barbatilor, iar diferentele sunt mult mai mici pentru persoanele cu studii superioare ( 84,5% dintre femei si 86% dintre barbati sunt angajati).
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
250 Modele Fise de Post