Guvernul a aprobat proiectul legii asistentei sociale

legea asistentei socialeasistenta sociala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, proiectul legii asistentei sociale, care creeaza cadrul legal si institutional unitar prin care se stabilesc principiile si regulile generale de acordare a masurilor de asistenta sociala, a anuntat primul-ministru Emil Boc.

Primul principiu avut in vedere la elaborarea acestui act normativ este acela potrivit caruia responsabilitatea privind dezvoltarea capacitatii de integrare sociala si solutionarea situatiilor de dificultate revine, in primul rand, fiecarei persoane si familii.

"Cu alte cuvinte, punem accentul pe responsabilitatea individuala si pe functia complementara a statului de a-i ajuta cu adevarat doar pe cei care cu adevarat au nevoie de sprijinul si interventia statutului. Pentru ca, din nefericire, un program de asistenta sociala generalizat, care nu face distinctie intre cei care pot sa munceasca si cei care nu pot sa munceasca, nu este unul eficient pentru un stat. Consuma resurse inutil si nu ii sprijina pe cei care cu adevarat sunt in nevoie. Acest proiect de lege vine si ii sprijina direct pe cei care sunt in nevoie, fie ca au o problema de handicap, o problema de somaj, o problema temporara – iar statul vine sa-l ajute sa iasa dintr-o asemenea situatie", a explicat seful Executivului.

Cel de-al doilea principiu aflat la baza acestui act normativ este acela de a incuraja persoanele aflate in astfel de situatii sa revina pe piata muncii si sa le scoata din starea de dependenta fata de stat.

"Scopul acestei legi este sa nu facem cetateanul dependent de stat toata viata lui, ci dimpotriva, sa-i cream mijloacele prin care sa poata sa iasa dintr-o asemenea stare de dependenta si sa isi poata croi propriul lui destin, asa cum si-l doreste. Interventia statului trebuie sa fie prin asigurarea egalitatii de sanse si de tratament, oferirea de oportunitati, de sprijin pentru cei care cu adevarat nu pot fara interventia statului", a declarat primul-ministru Emil Boc.

Pe de alta parte, se instituie o limita maxima pentru beneficiile cumulate de care poate dispune o persoana sau familie, urmand ca nivelul acestui cuantum sa fie stabilit anual, prin Hotarare de Guvern.

Pentru ca actul normativ adoptat astazi sa aiba efectele scontate de la 1 ianuarie 2012, trebuie ca pana la sfarsitul anului in curs sa fie modificate alte 15 acte normative aflate in vigoare si adoptate alte 5 acte normative noi, a precizat seful Executivului.

Conform noii legi-cadru a asistentei sociale, beneficiile sociale acordate au fost incadrate in 4 categorii:
- Beneficii sociale pentru prevenirea si combaterea saraciei si riscului de excluziune sociala;
- Beneficii sociale pentru sustinerea copilului si familiei;
- Beneficii sociale pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale si
- Beneficii sociale pentru situatii deosebite.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea asistentei socialeasistenta sociala

Data aparitiei: 02 Iunie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Guvernul a aprobat proiectul legii asistentei sociale Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]