Venitul Minim de Incluziune va fi implementat de la 1 ianuarie 2024. Cine va beneficia de acesti bani?

venitul minim de incluziunece este Venitul Minim de Incluziunecine beneficiaza de Venitul Minim de Incluziune
Venitul Minim de Incluziune va fi implementat de la 1 ianuarie 2024. Cine va beneficia de acesti bani?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, prin Agentia Nationala de Plati si Inspectie Sociala, impreuna cu Banca Mondiala si cu sprijinul autoritatilor locale din intreaga tara vor implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune (VMI).
 
Aceste informatii au fost dezvaluite in cadrul unei postari pe Facebook a Ministerului mai sus citat, potrivit Agerpres.
 

Cine va beneficia de Venitul Minim de Incluziune (VMI)

 
Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevarat nevoie, iar acest program focalizat pe cei vulnerabili inlocuieste Venitul Minim Garantat si Alocatia pentru Sustinerea Familiei.
 
Ministerul precizeaza ca vor creste si beneficiile pentru persoanele vulnerabile vizate. "Copiii din familiile beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie inscrisi la scoala si vor beneficia automat si de bursa sociala. Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevarat nevoie pentru ca, odata cu beneficiile, cresc si responsabilitatile. Cei apti de munca primesc sprijin din partea statului, dar sunt si incurajati sa isi gaseasca un serviciu", conform sursei.
 
Venitul Minim de Incluziune se acorda si pentru varstnicii institutionalizati care indeplinesc conditiile de eligibilitate. Acestia vor deveni astfel automat si asigurati in sistemul de sanatate.
 
Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale Simona Bucura-Oprescu, impreuna cu delegatia Banci Mondiale, a Agentiei Nationale pentru Plati Inspectie Sociala Ialomita si a Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala a efectuat o vizita in teren in comunitatile vulnerabile din judetul Ialomita.
 
"Am intalnit, in judetul Ialomita, oameni cu povesti de viata impresionante. Sunt viitori beneficiari ai Venitului Minim de Incluziune care va fi implementat de la 1 ianuarie 2024. La Scanteia am cunoscut-o pe Stefania. Are 6 ani, iar mama ei este bolnava si mai lucreaza cu ziua prin sat. Pentru familia copilei pana si o banala periuta de dinti este o cheltuiala enorma. Chiar si asa, fetita are un zambet molipsitor si este de un bun simt care arata ca, in ciuda deprivarii materiale severe, nu a lipsit educatia din familie", a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
 
Pentru a se integra in program, familiile cu copii beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie sa ii aiba pe cei mici inscrisi la scoala. Ca o masura suplimentara de sprijin, elevii din aceste familii vor beneficia automat si de bursa sociala.
 
Venitul Minim de Incluziune se acorda si pentru varstnicii institutionalizati care indeplinesc conditiile de eligibilitate. Astfel acestia vor deveni automat si asigurati in sistemul asigurarilor de sanatate. Cei care sunt apti de lucru vor intra automat in programele ANOFM pentru integrare pe piata muncii.
 

Ce este venitul minim de incluziune?

 
Va reamintim ca venitul minim de incluziune este un beneficiu prevazut in Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune si are doua componente:
 
  • ajutorul de incluziune - avand ca scop prevenirea si combaterea saraciei si a riscului de excluziune sociala si inlocuieste ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat.
  • ajutorul pentru familiile cu copii - acordat familiilor cu copii aflati in intretinere cu varsta de pana la 18 ani si are ca scop prevenirea saraciei si incurajarea participarii copiilor la educatie, inlocuind alocatia pentru sustinerea familiei, potrivit alba24.ro.
 
Precizam ca se va tine cont de nivelul venitului de care dispune familia sau persoana singura, componenta familiei, calitatea de persoana in varsta sau participarea la educatie, se acorda unul sau ambele ajutoare financiare mentionate mai sus.
 
Mentionam si ca acordarea VMI necesita depunerea unei singure cereri, indiferent de numarul si categoria de ajutoare financiare de care poate beneficia o familie/persoana singura. VMI se acorda intr-o plata unica lunara aferenta, potrivit legii.
 
Pentru a primi ajutorul de incluziune, nivelul maxim al venitului net trebuie sa fie de 275 lei, respectiv 400 lei daca persoana singura a depasit varsta de 65 ani. Pentru familia cu copii, nivelul maxim al venitului net trebuie sa fie de 700 lei/membru de familie.

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venitul minim de incluziunece este Venitul Minim de Incluziunecine beneficiaza de Venitul Minim de Incluziune

Data aparitiei: 08 Decembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Venitul Minim de Incluziune va fi implementat de la 1 ianuarie 2024. Cine va beneficia de acesti bani? Nota: 3.33 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]