Va informam ca Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, prin Agentia Nationala de Plati si Inspectie Sociala, impreuna cu Banca Mondiala si cu sprijinul autoritatilor locale din intreaga tara vor implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune (VMI).
Aceste informatii au fost dezvaluite in cadrul unei postari pe Facebook a Ministerului mai sus citat, potrivit
Agerpres.
Cine va beneficia de Venitul Minim de Incluziune (VMI)
Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevarat nevoie, iar acest program focalizat pe cei vulnerabili inlocuieste Venitul Minim Garantat si Alocatia pentru Sustinerea Familiei.
Ministerul precizeaza ca vor creste si beneficiile pentru persoanele vulnerabile vizate. "Copiii din familiile beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie inscrisi la scoala si vor beneficia automat si de bursa sociala. Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevarat nevoie pentru ca, odata cu beneficiile, cresc si responsabilitatile. Cei apti de munca primesc sprijin din partea statului, dar sunt si incurajati sa isi gaseasca un serviciu", conform sursei.
Venitul Minim de Incluziune se acorda si pentru varstnicii institutionalizati care indeplinesc conditiile de eligibilitate. Acestia vor deveni astfel automat si asigurati in sistemul de sanatate.
Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale Simona Bucura-Oprescu, impreuna cu delegatia Banci Mondiale, a Agentiei Nationale pentru Plati Inspectie Sociala Ialomita si a Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala a efectuat o vizita in teren in comunitatile vulnerabile din judetul Ialomita.
"Am intalnit, in judetul Ialomita, oameni cu povesti de viata impresionante. Sunt viitori beneficiari ai Venitului Minim de Incluziune care va fi implementat de la 1 ianuarie 2024. La Scanteia am cunoscut-o pe Stefania. Are 6 ani, iar mama ei este bolnava si mai lucreaza cu ziua prin sat. Pentru familia copilei pana si o banala periuta de dinti este o cheltuiala enorma. Chiar si asa, fetita are un zambet molipsitor si este de un bun simt care arata ca, in ciuda deprivarii materiale severe, nu a lipsit educatia din familie", a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Pentru a se integra in program, familiile cu copii beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie sa ii aiba pe cei mici inscrisi la scoala. Ca o masura suplimentara de sprijin, elevii din aceste familii vor beneficia automat si de bursa sociala.
Venitul Minim de Incluziune se acorda si pentru varstnicii institutionalizati care indeplinesc conditiile de eligibilitate. Astfel acestia vor deveni automat si asigurati in sistemul asigurarilor de sanatate. Cei care sunt apti de lucru vor intra automat in programele ANOFM pentru integrare pe piata muncii.
Ce este venitul minim de incluziune?
Va reamintim ca venitul minim de incluziune este un beneficiu prevazut in Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune si are doua componente:
- ajutorul de incluziune - avand ca scop prevenirea si combaterea saraciei si a riscului de excluziune sociala si inlocuieste ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat.
- ajutorul pentru familiile cu copii - acordat familiilor cu copii aflati in intretinere cu varsta de pana la 18 ani si are ca scop prevenirea saraciei si incurajarea participarii copiilor la educatie, inlocuind alocatia pentru sustinerea familiei, potrivit alba24.ro.
Precizam ca se va tine cont de nivelul venitului de care dispune familia sau persoana singura, componenta familiei, calitatea de persoana in varsta sau participarea la educatie, se acorda unul sau ambele ajutoare financiare mentionate mai sus.
Mentionam si ca acordarea VMI necesita depunerea unei singure cereri, indiferent de numarul si categoria de ajutoare financiare de care poate beneficia o familie/persoana singura. VMI se acorda intr-o plata unica lunara aferenta, potrivit legii.
Pentru a primi ajutorul de incluziune, nivelul maxim al venitului net trebuie sa fie de 275 lei, respectiv 400 lei daca persoana singura a depasit varsta de 65 ani. Pentru familia cu copii, nivelul maxim al venitului net trebuie sa fie de 700 lei/membru de familie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<