Vesti mai putin bune pentru cei care sunt liber-profesionisti, in contextul in care aproape un sfert (23,6%) dintre acestia, cu varsta de cel putin 18 ani, erau expusi in 2021 riscului de saracie si excluziune sociala.
Din pacate, pe primul loc in UE se afla chiar liber-profesionistii din Romania, in randul carora 70,8% erau expusi acestui risc, conform informatiilor publicate de Eurostat si citate de
Agerpres.
Oficiul european de statistica subliniaza faptul ca Romania a inregistrat si cea mai mare crestere a procentului de liber-profesionisti expusi riscului de saracie si excluziune sociala in 2021 comparativ cu 2020, cu un salt de 5,1 puncte procentuale.
Romania nu este singura tara din Uniunea Europeana care se confrunta cu aceasta problema. Alte state membre UE unde liber-profesionistii sunt expusi unui risc deosebit de saracie si excluziune sociala sunt Portugalia si Estonia, cu 32,4%, respectiv 32,2%.
Dar, nu peste tot situatia este la fel de grava. La polul opus, mai putin de 10% dintre liber-profesionistii din Irlanda, Cipru, Ungaria si Cehia erau expusi in 2021 riscului de saracie si excluziune sociala. Situatia liber-profesionistilor s-a imbunatatit, in 2021 comparativ cu 2020, in 11 state membre UE, insa Irlanda si Ungaria au raportat cea mai mare reducere a procentului de liber-profesionisti expusi riscului de saracie si excluziune sociala, cu 3,2, respectiv 3,7 puncte procentuale.
Eurostat a mai precizat si ca liber-profesionistii au reprezentat singura categorie care a inregistrat o agravare a riscului de saracie in 2021 comparativ cu 2020, in conditiile in care riscul a crescut de la 22,6% pana la 23,6%.
In aceeasi perioada, riscul de saracie si excluziune sociala a scazut pentru someri, pensionari si angajati cu 1,6, 0,6 si respectiv 0,3 puncte procentuale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<