Blocul National Sindical se opune majorarii alocatiilor pentru copii. Propune un sistem doar pentru copiii saraci

Ioana Pavel
Ioana Pavel
25 Februarie 2020
25 Februarie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
salarii minime diferentiatemajorare alocatii 2020dublarea alocatiiloralocatii copii 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intr-o perioada in care Consiliul IMM-urilor din Romania se opune majorarii salariilor prin crearea unor indici minimali de diferentiere (de la munca necalificata pana la studii superioare, fapt ce ar duce la 11 salarii minime diferentiate), iata ca si Blocul National Sindical propune ca alocatiile pentru copii sa nu se majoreze, dar sa fie introdus in schimb un sistem de ajutorare pentru copiii saraci. 
 
Presedintele BNS, Dumitru Costin, propune plata pe card a unor sume de bani care sa vizeze un pachet strict de nevoi. 
 
"Noi spunem: haideti sa lasam alocatiile la nivelul la care au fost stabilite inainte de aprobarea ultimei legi, care a fost prorogata, asta cu dublarea alocatiilor, si haideti sa introducem un mecanism tintit direct catre copiii saraci", a spus Costin, citat de Agerpres. 
 
Acesta a mentionat ca 54% dintre gospodariile formate din doi adulti si cel putin trei copii sunt in saracie, 41,6% dintre familiile monoparentale, cu un copil in ingrijire, iar procentul creste pe masura ce numarul de copii este mai mare, si 26,6% dintre familiile formate din doi adulti si doi copii. De asemenea, potrivit aceleiasi surse, acesta a precizat ca analizele facute de BNS au condus la trei plaje de venituri: venituri per familie pana la 1.575 lei pe luna, de la 1.575 la 3.000 lei si de la 3.000 la 4.500. In plus, informeaza Agerpres, se propune si introducerea unei alte variabile in ecuatie, si anume diferentierea valorii tipului de ajutor material si in functie de copiii cu handicap, care necesita alocari financiare mai mari.
 
"Plecand de la acest model, am solicitat in urma cu 10 zile Ministerului Muncii, sa ne puna la dispozitie o structura statistica pe familii sarace, pe familii cu copii etc, astfel incat in tintarul acesta pe care l-am pregatit, sa dimensionam valoarea ajutorului financiar per copil si per familie. In functie de datele si informatiile pe care sper sa le primesc de la Ministerul Muncii o sa putem sa venim si cu propuneri de valori.(...) Veniturile respective vrem sa le alocam suplimentar copiilor, pe langa alocatia universala, care se aplica la toti copiii. Zicem: haideti sa folosim banii tintit, orientat catre copiii aflati in risc de saracie si ceea ce propunem ca solutie, in momentul in care identificam valorile, este sa nu se dea cash banii", a precizat presedintele BNS, potrivit Agerpres. 
 
In concret, Dumitru Costin propune crearea unor carduri cu cip de pe care nu se va putea scoate cash, dar se vor putea face plati pentru un pachet de nevoi, incepand cu hrana, imbracaminte, incaltaminte, rechizite, costuri de transport la si de la scoala, carti, acces in biblioteci, muzee sau anumite servicii de sanatate. Acest pachet va fi discutat cu asociatiile de parinti si cu oricine este interesat, pentru a fi definit mult mai bine.
 
"Nu dau cash, pentru ca vreau sa fiscalizez tot si sa-mi intorc ulterior la buget venituri si sa determin si un comportament corect al agentilor economici care vor accepta aceste instrumente de plata si vreau sa am un control asupra modului in care se cheltuie banii. Daca dau cash nu o sa stiu niciodata ce s-a intamplat cu banii(...) Noi conditionam tot acest pachet financiar de participarea la actul educational, incepand cu crese, gradinite si scoli pentru ca institutiile de educare vor fi cele care vor putea sa-mi dea primele informatii legate de comportamentul parintelui. (...) Acesta poate sa se duca sa spuna ca a cumparat rechizite copiilor, a folosit cardul si la colt de strada se opreste si le scoate la vanzare, ia o parte din bani inapoi, pentru ca le vinde la jumatate de pret, si se duce sa-si ia tigari, sa bea o votca (...) Daca eu pot vedea ca familia Ionescu, care a beneficiat pentru copiii sai de o suma de bani, a cheltuit banii si pot sa vad daca a cumparat ghiozdane, si de la scoala primesc informatii ca Ionestii mici au venit fara ghiozdane, atunci inseamna ca am o problema in aceasta familie si pot sa trimit AJPIS (Agentia Judeteana de Plati si inspectie Sociala) sa faca ancheta sociala sa vada ce se intampla", a mentionat Dumitru Costin.
 
Din punct de vedere logistic insa, aceasta masura este aproape imposibil de aplicat, mai ales cand vorbim de mediul rural. Dincolo de faptul ca acordarea unor carduri cu cip va insemna cheltuieli suplimentare, aceste carduri au toate sansele sa nu poata fi folosite acolo unde, cel mai probabil, nu vor exista comercianti care sa le accepte. In fond, vorbim si in prezent de comercianti care in continuare nu accepta plata tichetelor de masa in sistem electronic. 
 
In plus, Dumitru Costin considera ca aceste plati ar trebui faute din fonduri structurale:
 
"Romania inca dispune pe acest exercitiu bugetar de sume consistente necheltuite, care, printr-o mica ajustare de program, ar putea fi orientate catre acest tip de masura. Mai mult, Romania anul acesta negociaza, estimam noi, aproape 45 de miliarde de euro pentru perioada de bugetare comunitara care incepe anul acesta si mai dureaza sapte ani, plus trei. Deci, una peste alta, Romania ar putea, inclusiv pe perioada urmatoare, sa-si asigure pe urmatorii zece ani, sursele pentru combaterea saraciei in randul copiilor, pentru a investi in generatiile viitoare (…)".
 
Liderul BNS a amintit, totodata, ca Romania este in prezent numarul 1 in Europa in materie de saracie a copiilor, patru din zece copii romani fiind expusi la risc de saracie si la excluziune sociala. Conform cifrelor de la Institutul National de Statistica, in noiembrie erau inregistrati aproximativ 3,6 milioane de copii, din care aproape 1,5 milioane se afla in risc de saracie, atrage atentia aceeasi sursa. 
 
"Analiza mai spune ca saracia copiilor le afecteaza acestora performanta educationala, ca elevi, care genereaza pe de o parte note slabe si in foarte multe cazuri abandon scolar, si Romania ramane campioana in Europa si la abandon scolar. Combaterea abandonului scolar era un deziderat asumat si de Romania in Strategia Lisabona 2020. Romania n-a reusit in zece ani sa faca mare lucru cu combaterea abandonului scolar", a mai explicat liderul de sindicat.
 
Aceiasi copii, odata ajunsi la maturitate in piata muncii, potrivit liderului BNS, vor utiliza doar 60% din potentialul lor uman si nu vor da niciodata potential maxim in piata muncii, inregistrand perfomante scazute si perpetuand spirala saraciei. 
 
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]