Blocul National Sindical se opune majorarii alocatiilor pentru copii. Propune un sistem doar pentru copiii saraci

salarii minime diferentiatemajorare alocatii 2020dublarea alocatiiloralocatii copii 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intr-o perioada in care Consiliul IMM-urilor din Romania se opune majorarii salariilor prin crearea unor indici minimali de diferentiere (de la munca necalificata pana la studii superioare, fapt ce ar duce la 11 salarii minime diferentiate), iata ca si Blocul National Sindical propune ca alocatiile pentru copii sa nu se majoreze, dar sa fie introdus in schimb un sistem de ajutorare pentru copiii saraci. 
 
Presedintele BNS, Dumitru Costin, propune plata pe card a unor sume de bani care sa vizeze un pachet strict de nevoi. 
 
"Noi spunem: haideti sa lasam alocatiile la nivelul la care au fost stabilite inainte de aprobarea ultimei legi, care a fost prorogata, asta cu dublarea alocatiilor, si haideti sa introducem un mecanism tintit direct catre copiii saraci", a spus Costin, citat de Agerpres. 
 
Acesta a mentionat ca 54% dintre gospodariile formate din doi adulti si cel putin trei copii sunt in saracie, 41,6% dintre familiile monoparentale, cu un copil in ingrijire, iar procentul creste pe masura ce numarul de copii este mai mare, si 26,6% dintre familiile formate din doi adulti si doi copii. De asemenea, potrivit aceleiasi surse, acesta a precizat ca analizele facute de BNS au condus la trei plaje de venituri: venituri per familie pana la 1.575 lei pe luna, de la 1.575 la 3.000 lei si de la 3.000 la 4.500. In plus, informeaza Agerpres, se propune si introducerea unei alte variabile in ecuatie, si anume diferentierea valorii tipului de ajutor material si in functie de copiii cu handicap, care necesita alocari financiare mai mari.
 
"Plecand de la acest model, am solicitat in urma cu 10 zile Ministerului Muncii, sa ne puna la dispozitie o structura statistica pe familii sarace, pe familii cu copii etc, astfel incat in tintarul acesta pe care l-am pregatit, sa dimensionam valoarea ajutorului financiar per copil si per familie. In functie de datele si informatiile pe care sper sa le primesc de la Ministerul Muncii o sa putem sa venim si cu propuneri de valori.(...) Veniturile respective vrem sa le alocam suplimentar copiilor, pe langa alocatia universala, care se aplica la toti copiii. Zicem: haideti sa folosim banii tintit, orientat catre copiii aflati in risc de saracie si ceea ce propunem ca solutie, in momentul in care identificam valorile, este sa nu se dea cash banii", a precizat presedintele BNS, potrivit Agerpres. 
 
In concret, Dumitru Costin propune crearea unor carduri cu cip de pe care nu se va putea scoate cash, dar se vor putea face plati pentru un pachet de nevoi, incepand cu hrana, imbracaminte, incaltaminte, rechizite, costuri de transport la si de la scoala, carti, acces in biblioteci, muzee sau anumite servicii de sanatate. Acest pachet va fi discutat cu asociatiile de parinti si cu oricine este interesat, pentru a fi definit mult mai bine.
 
"Nu dau cash, pentru ca vreau sa fiscalizez tot si sa-mi intorc ulterior la buget venituri si sa determin si un comportament corect al agentilor economici care vor accepta aceste instrumente de plata si vreau sa am un control asupra modului in care se cheltuie banii. Daca dau cash nu o sa stiu niciodata ce s-a intamplat cu banii(...) Noi conditionam tot acest pachet financiar de participarea la actul educational, incepand cu crese, gradinite si scoli pentru ca institutiile de educare vor fi cele care vor putea sa-mi dea primele informatii legate de comportamentul parintelui. (...) Acesta poate sa se duca sa spuna ca a cumparat rechizite copiilor, a folosit cardul si la colt de strada se opreste si le scoate la vanzare, ia o parte din bani inapoi, pentru ca le vinde la jumatate de pret, si se duce sa-si ia tigari, sa bea o votca (...) Daca eu pot vedea ca familia Ionescu, care a beneficiat pentru copiii sai de o suma de bani, a cheltuit banii si pot sa vad daca a cumparat ghiozdane, si de la scoala primesc informatii ca Ionestii mici au venit fara ghiozdane, atunci inseamna ca am o problema in aceasta familie si pot sa trimit AJPIS (Agentia Judeteana de Plati si inspectie Sociala) sa faca ancheta sociala sa vada ce se intampla", a mentionat Dumitru Costin.
 
Din punct de vedere logistic insa, aceasta masura este aproape imposibil de aplicat, mai ales cand vorbim de mediul rural. Dincolo de faptul ca acordarea unor carduri cu cip va insemna cheltuieli suplimentare, aceste carduri au toate sansele sa nu poata fi folosite acolo unde, cel mai probabil, nu vor exista comercianti care sa le accepte. In fond, vorbim si in prezent de comercianti care in continuare nu accepta plata tichetelor de masa in sistem electronic. 
 
In plus, Dumitru Costin considera ca aceste plati ar trebui faute din fonduri structurale:
 
"Romania inca dispune pe acest exercitiu bugetar de sume consistente necheltuite, care, printr-o mica ajustare de program, ar putea fi orientate catre acest tip de masura. Mai mult, Romania anul acesta negociaza, estimam noi, aproape 45 de miliarde de euro pentru perioada de bugetare comunitara care incepe anul acesta si mai dureaza sapte ani, plus trei. Deci, una peste alta, Romania ar putea, inclusiv pe perioada urmatoare, sa-si asigure pe urmatorii zece ani, sursele pentru combaterea saraciei in randul copiilor, pentru a investi in generatiile viitoare (…)".
 
Liderul BNS a amintit, totodata, ca Romania este in prezent numarul 1 in Europa in materie de saracie a copiilor, patru din zece copii romani fiind expusi la risc de saracie si la excluziune sociala. Conform cifrelor de la Institutul National de Statistica, in noiembrie erau inregistrati aproximativ 3,6 milioane de copii, din care aproape 1,5 milioane se afla in risc de saracie, atrage atentia aceeasi sursa. 
 
"Analiza mai spune ca saracia copiilor le afecteaza acestora performanta educationala, ca elevi, care genereaza pe de o parte note slabe si in foarte multe cazuri abandon scolar, si Romania ramane campioana in Europa si la abandon scolar. Combaterea abandonului scolar era un deziderat asumat si de Romania in Strategia Lisabona 2020. Romania n-a reusit in zece ani sa faca mare lucru cu combaterea abandonului scolar", a mai explicat liderul de sindicat.
 
Aceiasi copii, odata ajunsi la maturitate in piata muncii, potrivit liderului BNS, vor utiliza doar 60% din potentialul lor uman si nu vor da niciodata potential maxim in piata muncii, inregistrand perfomante scazute si perpetuand spirala saraciei. 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salarii minime diferentiatemajorare alocatii 2020dublarea alocatiiloralocatii copii 2020

Data aparitiei: 25 Februarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Blocul National Sindical se opune majorarii alocatiilor pentru copii. Propune un sistem doar pentru copiii saraci Nota: 3.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]