Va reamintim ca, potrivit ar. 76 alin.(3) lit. b) din Codul fiscal avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la:
b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decatpretulpietei;
In conformitate cu prevederile pct. 12 alin. (2) al Titlului III din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, avantajele in bani si in natura prevazute la art. 76 alin. (3) din Codul fiscal sunt considerate a fi orice foloase primite de angajat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz.
"As dori sa imi spuneti care ar fi modalitatea de a acorda cadouri in bani cu ocazia zilei femeii, femeilor din firme cu care colaboram?"
Raspunsul specialistilor:
Astfel, in situatia expusa salariatele firmei colaboratoare primesc cadouri cu ocazia zilei de 8 martie de la un tert ca urmare a faptului ca au incheiat contract individual de munca cu colaboratorul tertului. Prin urmare, cadoul reprezinta avantaj in natura.
Conform art. 78 alin. (21) din Codul fiscal, in cazul avantajelor in bani si/sau in natura primite de la terti ca urmare a prevederilor contractului individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz, obligatia de calcul, retinere, platasi declarare a impozitului revine, dupa cum urmeaza:
a) angajatorului rezident fiscal roman, cand avantajele in bani si/sau in natura sunt acordate de alte entitati decat acesta si plata se efectueaza prin intermediul angajatorului;
b) platitorilor de venituri rezidenti fiscali romani, cand avantajele in bani si/sau in natura sunt acordate de alte entitati decat angajatorul, cu exceptia situatiei persoanelor fizice care realizeazain Romania venituri din salarii si asimilate salariilor ca urmare a contractelor de munca incheiate cu angajatori care nu sunt rezidenti fiscali romani, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 82.
Aceeasi prevedere se regaseste si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 146 alin. (2^1), 168 alin. (2^1) si art. 220^6 alin. (2^1) din Codul fiscal.
Din prevederile legale enuntate rezulta ca, tertul care acorda cadourile va calcula si va retine impozitul pe venit si contributiile sociale aferente veniturilor din salarii si le va declara in formuarul 112.
Tertul poate include sumele de bani pentru cadouri in pretul contractului incheiat cu calaboratorul iar acesta in calitate de angajator sa le acorde salariatelor.
In aceasta situatie, suma de 300 lei acordata cu ocazia zilei de 8 martie nu este supusa impozitului pe venit si contributiilor sociale fiind acordata de angajator cu conditia sa fie mentionata acordarea cadourilor in suma de 300 lei in contractul de munca sau in regulamentul intern art. 76 alin. (4) coroborat cu art. 142 lit. b) din Codul muncii.
Practic, de ziua femeii Codul fiscal permite angajatorilor sa acorde salariatelor, cu aceasta ocazie, cadouri in bani sau in natura ori tichete cadou, scutite de impozit si contributii sociale.
In privinta impozitului pe venit, art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal prevede ca nu sunt venituri impozabile cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 Martie, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte nu depaseste 300 lei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<