Serviciile publice de asistenta sociala, fara angajati pentru varstnici. Ce planuri are ministrul Muncii

Ioana Pavel
Ioana Pavel
08 Iulie 2021
08 Iulie 2021
Ioana Pavel
Ioana Pavel
servicii asistenta sociala ingrijire varstniciservicii asistenta sociala raluca turcan
Serviciile publice de asistenta sociala, fara angajati pentru varstnici. Ce planuri are ministrul Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a anuntat recent ca 93,79% din serviciile publice de asistenta sociala (SPAS) nu au niciun angajat care sa se ocupe cu asistenta persoanelor varstnice, iar in 72% din serviciile publice de asistenta sociala nu exista nici macar o evidenta a persoanelor varstnice aflate in dificultate.
 
"Conform datelor INS, la 1 ianuarie 2021, 17,3% din totalul populatiei sunt persoane peste 65 de ani, adica peste 3,8 milioane. in anul 2019, doar 1,3%, adica putin peste 52.000 de persoane varstnice, au beneficiat de servicii sociale, iar in 72% din serviciile publice de asistenta sociala (SPAS) nu exista nici macar o evidenta a persoanelor varstnice in dificultate. De asemenea, in 93,79% din SPAS-uri nu exista nicio persoana angajata pentru asistarea persoanelor varstnice", ascris Raluca Turcan pe pagina sa de socializare. 
 
La jumatatea saptamanii in curs a avut loc o intalnire cu furnizorii de servicii sociale, iar tema a vizat ingrijirea la domiciliu a persoanelor varstnice.
 
"Am discutat astazi cu furnizori de servicii sociale care asigura ingrijirea la domiciliu a persoanelor varstnice. Desi nevoia de asistenta la domiciliu este foarte mare, acest tip de serviciu este prea putin dezvoltat in Romania. Persoanele 65+ din Romania reprezinta principala categorie supusa riscului de saracie si excluziune sociala (31,16%), dar tocmai pentru acest segment de populatie avem putine servicii sociale acreditate, iar numarul de beneficiari este sub nivelul tarilor din jur", a scris ministrul. 
 
De asemenea, ministrul a precizat ca isi doreste sa gaseasca mijloacele prin care furnizorii privati pot colabora cu cei din sectorul public pentru extinderea serviciilor de asistenta la domiciliu a varstnicilor.
 
"Am dorit sa aflam problemele cu care se confrunta furnizorii de servicii sociale si sa gasim, impreuna, variante de imbunatatire a legislatiei specifice. De asemenea, vrem sa identificam modalitatile prin care furnizorii privati pot colabora cu cei din sectorul public pentru extinderea acestui tip de servicii. Principalii avantajati sunt varstnicii care, desi ajung in situatii care le limiteaza considerabil mobilitatea, reusesc sa ramana in mediul lor atata timp cat primesc ingrijirea de care au nevoie", a scris Raluca Turcan.
 
Totodata, ministrul Muncii a anuntat ca are in plan intensificarea cursurilor de calificare pentru ingrijire la domiciliu si reorganizarea SPAS-urilor.
 
"De altfel, potrivit legii, internarea intr-un centru rezidential reprezinta o masura cu titlu de exceptie si trebuie asigurata cu prioritate persoanelor varstnice care necesita ingrijire medicala permanenta deosebita. Dincolo de faptul ca niciun batran nu vrea sa plece din casa lui, serviciile rezidentiale sunt in numar insuficient, iar costurile unui asemenea serviciu sunt cu mult peste cele care presupun ingrijirea persoanelor dependente in mediul lor. Ministerul Muncii are in vedere intensificarea cursurilor de calificare pentru ingrijire la domiciliu, reorganizare SPAS-urilor si eficientizarea lor, precum si utilizarea fondurilor europene din urmatorul exercitiu financiar pentru dezvoltarea acestui tip de servicii", a precizat Raluca Turcan.

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]