Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a anuntat recent ca 93,79% din serviciile publice de asistenta sociala (SPAS) nu au niciun angajat care sa se ocupe cu asistenta persoanelor varstnice, iar in 72% din serviciile publice de asistenta sociala nu exista nici macar o evidenta a persoanelor varstnice aflate in dificultate.
"Conform datelor INS, la 1 ianuarie 2021, 17,3% din totalul populatiei sunt persoane peste 65 de ani, adica peste 3,8 milioane. in anul 2019, doar 1,3%, adica putin peste 52.000 de persoane varstnice, au beneficiat de servicii sociale, iar in 72% din serviciile publice de asistenta sociala (SPAS) nu exista nici macar o evidenta a persoanelor varstnice in dificultate. De asemenea, in 93,79% din SPAS-uri nu exista nicio persoana angajata pentru asistarea persoanelor varstnice", ascris Raluca Turcan pe pagina sa de socializare.
La jumatatea saptamanii in curs a avut loc o intalnire cu furnizorii de servicii sociale, iar tema a vizat ingrijirea la domiciliu a persoanelor varstnice.
"Am discutat astazi cu furnizori de servicii sociale care asigura ingrijirea la domiciliu a persoanelor varstnice. Desi nevoia de asistenta la domiciliu este foarte mare, acest tip de serviciu este prea putin dezvoltat in Romania. Persoanele 65+ din Romania reprezinta principala categorie supusa riscului de saracie si excluziune sociala (31,16%), dar tocmai pentru acest segment de populatie avem putine servicii sociale acreditate, iar numarul de beneficiari este sub nivelul tarilor din jur", a scris ministrul.
De asemenea, ministrul a precizat ca isi doreste sa gaseasca mijloacele prin care furnizorii privati pot colabora cu cei din sectorul public pentru extinderea serviciilor de asistenta la domiciliu a varstnicilor.
"Am dorit sa aflam problemele cu care se confrunta furnizorii de servicii sociale si sa gasim, impreuna, variante de imbunatatire a legislatiei specifice. De asemenea, vrem sa identificam modalitatile prin care furnizorii privati pot colabora cu cei din sectorul public pentru extinderea acestui tip de servicii. Principalii avantajati sunt varstnicii care, desi ajung in situatii care le limiteaza considerabil mobilitatea, reusesc sa ramana in mediul lor atata timp cat primesc ingrijirea de care au nevoie", a scris Raluca Turcan.
Totodata, ministrul Muncii a anuntat ca are in plan intensificarea cursurilor de calificare pentru ingrijire la domiciliu si reorganizarea SPAS-urilor.
"De altfel, potrivit legii, internarea intr-un centru rezidential reprezinta o masura cu titlu de exceptie si trebuie asigurata cu prioritate persoanelor varstnice care necesita ingrijire medicala permanenta deosebita. Dincolo de faptul ca niciun batran nu vrea sa plece din casa lui, serviciile rezidentiale sunt in numar insuficient, iar costurile unui asemenea serviciu sunt cu mult peste cele care presupun ingrijirea persoanelor dependente in mediul lor. Ministerul Muncii are in vedere intensificarea cursurilor de calificare pentru ingrijire la domiciliu, reorganizare SPAS-urilor si eficientizarea lor, precum si utilizarea fondurilor europene din urmatorul exercitiu financiar pentru dezvoltarea acestui tip de servicii", a precizat Raluca Turcan.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<