Cercetarea disciplinara in 2022. Desemnarea persoanelor care formeaza comisia de disciplina

Ioana Pavel
Ioana Pavel
18 Martie 2022
18 Martie 2022
Ioana Pavel
Ioana Pavel
cercetare disciplinara 2022comisie disciplina la locul de muncaart.251 codul muncii
Cercetarea disciplinara in 2022. Desemnarea persoanelor care formeaza comisia de disciplina
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In cadrul unei societati comerciale s-a format o comisie de disciplina, dintr-un presedinte si un membu. Decizia de sanctionare poate fi lovita de nulitate, avand in vedere formatul comisei de disciplina (numar par de membri)?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului scris, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile (art. 251 alin. (1) din Codul muncii).
 
Cercetarea disciplinara va fi efectuata dupa o procedura stabilita prin Regulamentul intern (art. 242 lit. f) din Codul muncii). Legiuitorul lasa libertate angajatorului sa stabileasca modalitatile de cercetare disciplinara precum si persoanele care sa efectueze aceasta cercetare, dar aceasta libertatea este limitata de dispozitiile articolelor 247-252 din Codul muncii, republicat. Astfel, procedura disciplinara stabilita de angajator prin Regulamentul intern nu poate sa incalce dispozitiile legale mai sus-mentionate.
 
Procedura de cercetare disciplinara trebuie sa fie clar si complet prevazuta in Regulamentul intern. Acest fapt precum si respectarea acestei proceduri intocmai cum a fost prevazuta vor asigura respingerea anularii sanctiunii disciplinare si motive suplimentare in aparare.
 
Angajatorul va desemna o persoana sau va stabili o comisie ori va apela la serviciile unui consultant extern specialiazat in legislatia muncii, pe care o/il va imputernici in acest sens.
 
Pentru a-si desfasura activitatea Comisia disciplinara trebuie sa fie sesizata/convocata, in aceasta privinta legiuitorul lasand libertate totala angajatorului.
 
Astfel, cu titlu de exemplu Comisia poate fi sesizata printr-un referat/sesizare de catre conducatorul unitatii. Impreuna cu sesizarea/convocarea, Comisia disciplinara va primi si toate documentele si informatiile necesare privind fapta cu privire la care va trebui sa efectueze cercetarea.
 
Indiferent care este modalitatea aleasa de sesizare/convocare a Comisiei disciplinare, aceasta sa fie expres prevazuta in Regulamentul intern.
In concluzie, daca cele de mai sus sunt respectate, decizia de sanctionare nu va fi lovita de nulitate pentru motivul formatului comisei de disciplina dintr-un numar de doua persoane.
 
Un raspuns valabil la data de 18.02.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]