"In cadrul unei societati comerciale s-a format o comisie de disciplina, dintr-un presedinte si un membu. Decizia de sanctionare poate fi lovita de nulitate, avand in vedere formatul comisei de disciplina (numar par de membri)?"
Raspunsul specialistilor:
Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului scris, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile (
art. 251 alin. (1) din Codul muncii).
Cercetarea disciplinara va fi efectuata dupa o procedura stabilita prin Regulamentul intern (art. 242 lit. f) din Codul muncii). Legiuitorul lasa libertate angajatorului sa stabileasca modalitatile de cercetare disciplinara precum si persoanele care sa efectueze aceasta cercetare, dar aceasta libertatea este limitata de dispozitiile articolelor 247-252 din Codul muncii, republicat. Astfel, procedura disciplinara stabilita de angajator prin Regulamentul intern nu poate sa incalce dispozitiile legale mai sus-mentionate.
Procedura de cercetare disciplinara trebuie sa fie clar si complet prevazuta in Regulamentul intern. Acest fapt precum si respectarea acestei proceduri intocmai cum a fost prevazuta vor asigura respingerea anularii sanctiunii disciplinare si motive suplimentare in aparare.
Angajatorul va desemna o persoana sau va stabili o comisie ori va apela la serviciile unui consultant extern specialiazat in legislatia muncii, pe care o/il va imputernici in acest sens.
Pentru a-si desfasura activitatea Comisia disciplinara trebuie sa fie sesizata/convocata, in aceasta privinta legiuitorul lasand libertate totala angajatorului.
Astfel, cu titlu de exemplu Comisia poate fi sesizata printr-un referat/sesizare de catre conducatorul unitatii. Impreuna cu sesizarea/convocarea, Comisia disciplinara va primi si toate documentele si informatiile necesare privind fapta cu privire la care va trebui sa efectueze cercetarea.
Indiferent care este modalitatea aleasa de sesizare/convocare a Comisiei disciplinare, aceasta sa fie expres prevazuta in Regulamentul intern.
In concluzie, daca cele de mai sus sunt respectate, decizia de sanctionare nu va fi lovita de nulitate pentru motivul formatului comisei de disciplina dintr-un numar de doua persoane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<