Absolvim si intram in somaj. Ce e de facut?

29 Februarie 2012
29 Februarie 2012
someriinactivitateabsolventi somerisomajreducere personalpiata muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




Un studiu recent lansat de Blocul National Sindical, "Mobilitatea fortei de munca si aspecte privind incluziunea sociala", arata ca una dintre cele mai vulnerabile categorii de persoane pe piata muncii din Romania este constituita din elevi si studenti care si-au terminat studiile. Peste 50% dintre acestia intra in somaj sau inactivitate, ceea ce evidentiaza slaba corelare dintre sistemul educational si necesitatile de pe piata muncii. Astfel, 37% dintre ei intra in somaj, 18% intra in inactivitate, si 45% gasesc un loc de munca.

Astfel, in 2011, potrivit studiului, probabilitatea ca o persoana ocupata sa intre in somaj sau inactivitate a fost de 7,7%, fata de numai 3,3% in 2010. Aceasta este o reflectare a crizei, dar si a politicilor din sectorul public si privat de restructurare pe seama reducerii personalului. Aceasta probabilitate in crestere este mai mare decat rata efectiva a somajului, si va avea un impact negativ pe parcursul anului 2012 asupra cheltuielilor bugetare de asistenta sociala.

Cele mai vulnerabile categorii de persoane au fost cele cu educatie scazuta (probabilitatea este de 3 ori mai mare pentru cei cu educatie scazuta decat pentru celelalte categorii de educatie), din mediul rural (probabilitatea este de 4 ori mai mare in mediul rural decat urban), si angajatii cu regim de lucru temporar (probabilitatea este de 6 ori mai mare pentru acestia decat pentru angajatii cu regim de lucru permanent).

Printre cele mai importante recomandari ale studiului intra alocarea resurselor financiare in mai mare masura pentru sprijinirea reinsertiei somerilor pe piata muncii, reinsertiei pensionarilor cu varsta de munca pe piata muncii, stimularii angajarilor din randul proaspetilor absolventi de liceu sau facultate, facilitarii accesului la studii superioare pentru tinerii din mediul rural, stimularii angajarilor din mediul rural si reducerii gradului de nesiguranta implicat de un loc de munca in agricultura.


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]