Un studiu recent lansat de Blocul National Sindical, "Mobilitatea fortei de munca si aspecte privind incluziunea sociala", arata ca una dintre cele mai vulnerabile categorii de persoane pe piata muncii din Romania este constituita din elevi si studenti care si-au terminat studiile. Peste 50% dintre acestia intra in somaj sau inactivitate, ceea ce evidentiaza slaba corelare dintre sistemul educational si necesitatile de pe piata muncii. Astfel, 37% dintre ei intra in somaj, 18% intra in inactivitate, si 45% gasesc un loc de munca.
Astfel, in 2011, potrivit studiului, probabilitatea ca o persoana ocupata sa intre in somaj sau inactivitate a fost de 7,7%, fata de numai 3,3% in 2010. Aceasta este o reflectare a crizei, dar si a politicilor din sectorul public si privat de restructurare pe seama reducerii personalului. Aceasta probabilitate in crestere este mai mare decat rata efectiva a somajului, si va avea un impact negativ pe parcursul anului 2012 asupra cheltuielilor bugetare de asistenta sociala.
Cele mai vulnerabile categorii de persoane au fost cele cu educatie scazuta (probabilitatea este de 3 ori mai mare pentru cei cu educatie scazuta decat pentru celelalte categorii de educatie), din mediul rural (probabilitatea este de 4 ori mai mare in mediul rural decat urban), si angajatii cu regim de lucru temporar (probabilitatea este de 6 ori mai mare pentru acestia decat pentru angajatii cu regim de lucru permanent).
Printre cele mai importante recomandari ale studiului intra alocarea resurselor financiare in mai mare masura pentru sprijinirea reinsertiei somerilor pe piata muncii, reinsertiei pensionarilor cu varsta de munca pe piata muncii, stimularii angajarilor din randul proaspetilor absolventi de liceu sau facultate, facilitarii accesului la studii superioare pentru tinerii din mediul rural, stimularii angajarilor din mediul rural si reducerii gradului de nesiguranta implicat de un loc de munca in agricultura.