Intrebare: Un proiect (proiectul A) presupune de exemplu preluarea de apeluri si acordarea de informatii si ajutor pentru un produs, de exemplu calculatoare, pentru un client (exemplu doar: Dell). Un alt proiect (proiectul B) presupune preluare de apeluri si acordarea de informatii si ajutor privind tot un produs de aceeasi natura, tot calculatoare, de la alt client (exemplu doar: IBM). Dupa cum se poate observa ambele proiecte presupun aceleasi atributii: preluare de apeluri si acordarea de informatii si ajutor privind un produs. Diferenta dintre cele doua sunt date de indicatori minimi de performanta de exemplu pentru proiectul A, un apel trebuie preluat in maxim 30 de secunde, iar pentru proiectul B in 15 secunde, acestea fiind conditii contractuale intre compania noastra si cei care ofera produsele (firma noastra avand 2 contracte diferite unul cu clientul A Dell, si unul cu clientul B- IBM). In conditiile in care nu respectam acei indicatori, la nivel de companie pot aparea penalizari financiare, ca urmare acesti indicatori sunt integrati in fisele de post. Instruirea unei persoane nou angajate poate fi initial doar pe proiectul A, avand ca si consecinta integrarea in fisa de post indicatorii relevanti proiectului respectiv ~ viteza de preluare a unui apel 30 de secunde (Instruirea constand in principiu in transferul de informatii legate de produsul in sine, caracteristicile acestuia, etc.). Daca datorita volumului scazut de apeluri pe proiectul A, se decide ca acelasi angajat sa preia apeluri si pentru proiectul B si ca atare este instruit (ce inseamna produsul, ce caracterisitci are, etc. detalii specifice), urmand sa integram intr-o anumita forma si indicatorii de performanta pentru proiectul B ~ viteza de preluare a unui apel 30 de secunde.
In consecinta, pentru ca atributiile nu se schimba ci doar indicatorii de performanta care trebuie sa fie concomitent valabili, care este maniera pe care ati sugera-o sa o folosim pentru a evita semnarea unei noi fise de post de fiecare data cand se adauga un nou proiect (cu aceleasi atributii) dar cu targeturi diferite in lista de activitati a unui angajat? Exista posibilitatea ca indicatorii de performanta sa fie o anexa la fisa de post si aceasta sa fie modificata de fiecare data cand intervin astfel de schimbari?
Raspuns: Art. 40 alin. (1) lit. f) din Codul muncii stabileste dreptul angajatorului de a stabilit obiectivele de performanta.Astfel, in baza acestei prevederi legale, obiectivele de performanta pot fi stabilite angajator prin act unilateral, spre exemplu, printr-o decizie.
Insa, recomandam ca obiectivele de performanta sa fie inserate in contractul individual de munca printr-un act aditional pentru a conferi acestora o eficienta cat mai mare.
Astfel, daca obiectivele de performanta nu sunt inscrise in contractul de munca, ci sunt statornicite printr-o decizie a angajatorului, se va pune problema consecintelor nerespectarii lor. Salariatul nu va putea fi nici sanctionat, nici concediat pentru necorespundere profesionala, deoarece o atare concediere presupune nerealizarea uneia dintre atributiile stabilite prin fisa postului.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Diurna legala in Romania si in strainatate
250 Modele Fise de Post
In plus, decizia unilaterala a angajatorului de impunere a obiectivelor de performanta va putea fi atacata in instanta, pe motivul abuzului de drept, daca salariatul va putea dovedi ca aceste obiective depasesc limitele posibile sau firesti.
Daca insa obiectele de performanta sunt stabilite prin act aditional chiar in cuprinsul contractului de munca, posibilitatea salariatului de a le contesta in instanta scade considerabil. In plus, neatingerea lor va putea conduce mult mai usor la concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala, evident cu respectarea prevederilor legale.