O noua propunere legislativa a fost inregistrata recent la Senat pentru dezbatere. Propunerea initiata de deputati PNL si USR propune acordarea de noi
indemnizatii pentru copii si un pachet de servicii in sprijinul copiilor. Se doreste astfel completarea si armonizarea legislatiei din domeniile protectiei sociale, sanatatii si educatiei si introducerea "unui pachet minimal de servicii integrate la nivel comunitar care sa asigure copiilor si familiilor acestora un set universal de servicii de baza cu caracter de prevenire, integrat la nivelul comunitatii, coordonat si supervizat de la nivel judetean si national".
Romania are o populatie (rezidenta) de 19,52 milioane de locuitori si o rata a natalitatii aflata in scadere. Numarul copiilor s-a redus dramatic, de la 6,6 milioane in 1990 la 3,7 milioane in ianuarie 2018. Prin urmare, ponderea copiilor in populatia totala este de doar 18% si se asteapta ca procentul lor sa continue sa scada. Populatia care se declara de etnie roma reprezenta 3% la ultimul recensamant, insa studiile estimeaza ca proportia acesteia este de 10%.
Romania ramane una dintre cele doua cele mai sarace tari din UE. Unu din cinci romani traieste m saracie, iar pozitionarea geografica si apartenenta etnica constituie determinanti importanti ai saraciei: 71% dintre cei afectati de saracie locuiesc comunitatile rurale, in timp ce romii prezinta un rise de saracie de zece ori mai mare decat in cazul populatiei generate.
Cititi mai multe despre Indemnizatia copilului 2019 aici!
Copiii sunt cei mai afectati de saracie: aproape o treime dintre copiii din Romania traiesc in saracie persistenta, iar riscul de perpetuare a acestei situatii vulnerabile este mult mai ridicat in randul lor decat in cazul oricarei alte grupe de varsta. Desi numarul lor a scazut constant in ultimii zece ani, 52.608 de copii sunt in continuare separati de familie, aproape 33% dintre ei traind in institutii. Printre principalele cauze ale separarii, se numara saracia si abuzul. Un alt aspect cheie il constituie copiii lasati acasa de parintii migranti, plecati la munca in strainatate, insa nu sunt disponibile date exacte referitoare la numarul acestor copii in Romania.
Romania continua sa inregistreze cea mai mare rata a mortalitatii infantile din UE , aceasta fiind de peste doua ori mai ridicata decat media UE, atat la componenta neonatala, cat si la cea postneonatala. Aproape trei sferturi dintre decese survin din cauze evitabile (in principal, afecfluni de origine perinatala aparute in perioada neonatala si boli ale aparatului respirator declansate in perioada postneonatala).
Aproape 1 milion de copii (aproximativ 25%) sunt spitalizati cel pufin 7 zile pe an, in mare parte din cauza accesului limitat la asistenfa medicala primara si comunitara. Multe dintre aceste spitalizari ar putea fi prevenite, fiind costisitoare pentru sistem.
De asemenea, mortalitatea copiilor sub cinci ani a ramas cea mai ridicata din UE, fiind marcata mai ales de afectiuni respiratorii acute, accidentari si incidente rutiere.
Gradul de acoperire vaccinala se afla in scadere, inregistrand un nivel ingrijorator (sub 90% in cazul poliomielitei si sub 75% m cazul altor vaccinuri), in cond4iile in care o epidemie de rujeola a provocat 62 de decese m ultimii trei ani. Epidemia (declansata in februarie 2016) reprezinta doar unul dintre semnalele de alarma ce indica lipsa investitiilor strategice in sanatate. Sectorul se concentreaza excesiv asupra segmentului tertiar specializat, extrem de scump, fondurile ce ajung la serviciile de asistenta medicala primara fiind insuficiente. Accesarea serviciilor de baza reprezinta o provocare, mai ales pentru copiii si familiile vulnerabile.
Prin aceasta lege se urmareste dezvoltarea unui pachet minimal de servicii primare care sa fie obligatoriu in fiecare localitate rurala si urbana. Diferite alte servicii (atat primare, cat si specializate) ar putea sa fie adaugate la pachetul minimal in functie de nevoile si resursele specifice respectivei comunitati. Acest pachet minimal de servicii primare ar trebui sa fie compus din:
- activitati de informare care sunt cruciale pentru identificarea potentialilor beneficiari si pentru serviciile de interventie timpurie;
- evaluarea necesitatilor si planificarea serviciilor care se sprijina pe o abordare bazata pe familie si pe persoana;
- servicii de informare si consiliere mdreptate spre familiile cu probleme sociale, persoanele care au fost supuse violentei in familie sau neglijate, familiile monoparentale cu venituri mici, precum si tinerii expusi riscurilor (tinerii infractori, persoanele care abandoneaza scoala si copiii din gospodariile cu venituri mici);
- sprijin administrativ (precum ajutorul acordat beneficiarilor privind completarea formularelor de solicitare a diferitelor tipuri de prestatii), precum si asistenta sociala, medicala si juridica;
- trimiterea la serviciile specializate;
- monitorizarea tuturor persoanelor din comunitate aflate in situalii vulnerabile si vizite la domiciliul acestora.
Pachetul minimal de servicii:
- contribuie la evaluarea nevoii de servicii la nivel local si imbunatatirea planificarii si utilizarii resurselor la nivel local, judetean si national;
- contribuie la imbunatatirea accesului copiilor si familiilor la servicii de sanatate, protectie sociala si educatie;
- ajuta copiii sa creasca intr-un mediu familial protector, lipsit de violenta;
- contribuie la cresterea accesului la invatamantul prescolar si a gradului de absolvire cel putin a invatamantului obligatoriu;
- ajuta copiii sa creasca sanatosi, educati si protejati, capabili sa-si atinga potentialul maxim.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare studenti straini. Program inegalIntrebare: In cazul studentilor straini non UE care au contracte de munca cu timp partial (20 ore/saptamana) putem sa le facem program inegal? De exemplu, 2 zile sa lucreze cate 6 ore/zi, iar in alte 2 zile sa lucreze 4 ore/zi.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere salariati in vederea suspendarii activitati societatiiIntrebare: Micro, isi suspenda activitatea la onrc. Pot inchide contractele active (am doua contracte cu 4 h fiecare) cu art. 65 alin. (1)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<