CIM in domeniul constructiilor, in afara functiei de baza - ce facilitati vor exista?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
15 Noiembrie 2023
15 Noiembrie 2023
Isabela Alexe
Isabela Alexe
cim constructiifacilitati fiscale constructii
CIM in domeniul constructiilor, in afara functiei de baza - ce facilitati vor exista?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"As dori sa stiu prin prisma noilor modificari legislative in privinta salarizarii un raspuns la urmatoarele ipoteze: 1. salariatul are CIM cu norma intreaga, functie de baza la o firma de comert, cu un salariu brut de 7000 lei si plateste CAS, CASS, impozit si un alt CIM cu timp partial in domeniul IT 4 ore/zi. Scutirea de impozit pt salariul de la firma din domeniul IT se aplica? salariatul face optiunea in scris si o comunica angajatorului? Sau scutirea de impozit pe salariu se aplica doar daca este CIM cu functie de baza si norma intreaga? 2. salariatul are CIM cu norma intreaga, functie de baza la o firma de comert, cu un salariu brut de 7000 lei si plateste CAS, CASS, impozit si un alt CIM cu timp partial, 25 ore /luna in domeniul constructiilor. Facilitatile pentru firma din domeniul constructiilor i se aplica salariatului pt contractul cu timp partial? salariatul poate face optiunea in scris si o comunica angajatorului? Sau facilitatile se aplica doar daca este CIM cu functie de baza si norma intreaga in firma de constructii?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 60 pct. 5 din Codul fiscal astfel cum a fost modificat prin Legea 296/2023:
 
Sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili:
 
5. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), pentru activitatea desfasurata in Romania, in baza contractului individual de munca, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
 
c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi prin raportare la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut de lege pentru activitatile din domeniul constructiilor prevazute la lit. a). Scutirea se aplica la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor de pana la 10.000 lei inclusiv, realizate de persoana fizica in baza unui contract individual de munca, cu norma intreaga sau cu timp partial, dupa caz. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale;
 
d) scutirea se aplica potrivit procedurii aprobate prin ordin al ministrului finantelor.
 
Astfel, incepand cu veniturile aferente lunii noiembrie, facilitatile fiscale se acorda doar pentru veniturile obtinute la functia de baza.
Prin urmare, in situatia expusa, intrucat veniturile nu sunt obtinute la functia de baza, in niciuna dintre cele doua situatii nu se acorda facilitatile fiscale incepand cu veniturile aferente lunii noiembrie.
 
Nu are relevanta faptul ca functia de baza este sau nu la o alta societate din domeniul constructiilor. Ceea ce conteaza este ca facilitatile din domeniul constructiilor se acorda doar la functia de baza.
 
Un raspuns oferit in noiembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]