Recuperarea pagubelor produse de un salariat. Cum se va proceda?

pagube salariatpagube produse de salariatrecuperare pagube salariatart 254 codul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Este demn de mentionat ca fapta ilicita a salariatului trebuie sa fie savarsita in legatura cu munca sa. Pentru stabilirea raspunderii patrimoniale, caracterul ilicit al faptei se analizeaza in raport cu obligatiile de serviciu, ce decurg din contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern.

Obligatia de a dovedi intrunirea tuturor acestor conditii revine angajatorului care pune in aplicare dispozitiile art. 272 din Codul muncii, conform carora sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.


"Avem un salariat care a avariat un autoturism si vrem sa recuperam valoarea facturii cu reparatia autoturismului. Vrem sa stim daca valoarea recuperata contine si TVA aferent facturii de reparatie si care este articolul din Codul Fiscal care reglementeaza aceasta operatiune""



Precizam inca de la inceput ca, potrivit art. 318 alin.(20) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii:

a) numarul de ordine, in baza uneia sau a mai multor serii, care identifica factura in mod unic;
b) data emiterii facturii;
c) data la care au fost livrate bunurile/prestate serviciile sau data incasarii unui avans, in masura in care aceasta data este anterioara datei emiterii facturii;
d) denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau, dupa caz, codul de identificare fiscala ale persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
e) denumirea/numele furnizorului/prestatorului care nu este stabilit in Romania si care si-a desemnat un reprezentant fiscal, precum si denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA, conform art. 316, ale reprezentantului fiscal;
f) denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul

...mai multe pe PortalInstitutiiPublice >>>


In functie de tipul de serviciu prestat si al prestatorului, factura respectiva va contine sau nu TVA.
In ceea ce priveste recuperarea unui eventual prejudiciu, semnalam ca pentru aceasta devin incidente prevederile din Codul muncii, nu cele ale Codului fiscal.


Art. 254 din Codul muncii arata ca trebuie indeplinite cumulativ mai multe cerinte:

– sa existe o fapta ilicita a salariatului, fapta constand in incalcarea atributiilor, sarcinilor sau obligatiilor de serviciu;
– fapta sa fi fost savarsita cu vinovatie, chiar si sub forma celei mai simple culpe;
– sa existe un prejudiciu material suferit de angajator;
– sa existe legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciu.



ATENTIE!

Asadar, in situatia inexistentei chiar si doar a uneia dintre aceste conditii, face ca raspunderea prevazuta de dispozitiile art. 254 alin. (1) din Codul muncii sa nu mai poata fi angajata.

Angajatorului ii revine sarcina aplicarii dispozitiilor legale mentionate, inclusiv a intinderii prejudiciului creat de salariat in masura in care acesta indeplineste conditiile cumulative prevazute de 254 din Codul muncii.


Sursa: PortalInstitutiiPublice



de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pagube salariatpagube produse de salariatrecuperare pagube salariatart 254 codul muncii

Data aparitiei: 31 Ianuarie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Recuperarea pagubelor produse de un salariat. Cum se va proceda? Nota: 4.38 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]