Prevederi in cazul concediului de risc maternal: avizarea acestuia de catre medicul de medicina muncii

Mara Dobrin
Mara Dobrin
12 Octombrie 2016
12 Octombrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
concediu risc maternalconcediu maternalconcediu medic medicina muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inainte ca o angajata sa plece in concediu pentru cresterea copilului se pot intampla multe lucruri, iar unele salariate pot beneficia de concediul de risc maternal, atunci cand situatia o cere.


La ce se refera concediul de risc maternal si cand se acorda


In cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro, un angajator se intreba ce se intampla atunci cand "o salariata gravida a adus scrisoare medicala de la medicul specialist in care i se recomanda concediu de risc maternal..(...) Care sunt pasii de urmat si termenele in care trebuie facute informarile, tinand cont ca am trimis la medicul de medicina muncii aceasta scrisoare."

Un astfel de concediu se acorda angajatei in anumite circumstante speciale, de catre medicul de familie sau un medic specialist, acesta eliberand un certificat medical in acest sens. Concediul de acest tip nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006.

Asadar, astfel de concedii pot fi acordate de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice. Acesta se poate lua in intregime sau fractionat de catre asiguratele gravide, asiguratele care au nascut recent sau care alapteaza.

Indemnizatia de risc maternal se plateste salariatei, la cerere, pe baza certificatului medical care se elibereaza de medicul de familie sau de medicul specialist, cu avizul medicului de medicina muncii.

Astfel, confirmarea riscului maternal este data de avizul medicului de medicina muncii pe certificatul de concediu medical.

Concediul de risc maternal este concediu medical acordat pe baza unui certificat eliberat de medic in temeiul OUG 158/2005. Concediile medicale reprezinta suspendari de drept ale contractului individual de munca, iar acestea nu se opereaza in Revisal.

Mai multe despre concediul de risc maternal poti citi pe PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]