La ce se refera concediul de risc maternal si cand se acorda
In cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro, un angajator se intreba ce se intampla atunci cand "o salariata gravida a adus scrisoare medicala de la medicul specialist in care i se recomanda concediu de risc maternal..(...) Care sunt pasii de urmat si termenele in care trebuie facute informarile, tinand cont ca am trimis la medicul de medicina muncii aceasta scrisoare."
Un astfel de concediu se acorda angajatei in anumite circumstante speciale, de catre medicul de familie sau un medic specialist, acesta eliberand un certificat medical in acest sens. Concediul de acest tip nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006.
Asadar, astfel de concedii pot fi acordate de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice. Acesta se poate lua in intregime sau fractionat de catre asiguratele gravide, asiguratele care au nascut recent sau care alapteaza.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Legis Plus Legislatia Muncii
Indemnizatia de risc maternal se plateste salariatei, la cerere, pe baza certificatului medical care se elibereaza de medicul de familie sau de medicul specialist, cu avizul medicului de medicina muncii.
Astfel, confirmarea riscului maternal este data de avizul medicului de medicina muncii pe certificatul de concediu medical.
Concediul de risc maternal este concediu medical acordat pe baza unui certificat eliberat de medic in temeiul OUG 158/2005. Concediile medicale reprezinta suspendari de drept ale contractului individual de munca, iar acestea nu se opereaza in Revisal.
Mai multe despre concediul de risc maternal poti citi pe PortalCodulMuncii