Modificari privind acordarea pensiei pe caz de boala

22 Noiembrie 2011
22 Noiembrie 2011
ANOFMpensie boalaproiect legislativLegea nr.263/2010pensii publice
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In prezent este inregistrata la Senat, in vederea dezbaterii, Propunerea legislativa privind modificarea si completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Potrivit acesteia, categoriile de boli pentru care se acorda pensia de invaliditate ar putea fi extinsa, incluzand si TBC-ul, in conditiile in care Romania se afla pe primul loc in Europa la numarul de bolnavi de tuberculoza.

Proiectul are in vedere si limitarea perioadei de valabilitate a documentelor medicale care atesta evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate. Aceste documente nu pot fi mai vechi de 3 luni pentru cetatenii romani cu domiciliul in tara si nu mai mult de 6 luni pentru cei cu domiciliul in strainatate.

De asemenea, pensionarii cu capacitate de munca recuperata vor putea fi reintegrati pe piata muncii cu sprijinul ANOFM si al caselor teritoriale si sectoriale de pensii. Aceste din urma institutii ar trebui, de altfel, sa puna la dispozitia pensionarilor bilete de tratament si recuperare in functie de necesitatile fiecarei persoane.

Nu in ultimul rand, se propune eliminarea primului alineat al articolului 76 din legea nr. 263/2010 referitor la realizarea stagiului potential in cazul persoanelor care sufera de gradul III de invaliditate, prevederea fiind considerata discriminatorie. Conform expunerii de motive, actualele dispozitii genereaza o pensie foarte mica, insuficienta pentru urmarea unui tratament necesar recuperarii.

Propunerea are ca termen de adoptare tacita data de 23 noiembrie 2011.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]