Modificare privind pensionarea anticipata

pensionare anticipataproiect de lege
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Senatorii Tiberiu Gunthner si Boitan Minerva, reprezentand grupul parlamentar al UDMR, respectiv grupul parlamentar PNL, au propus in Senat un proiect de lege privind pensionarea anticipata.

Va prezentam mai jos expunerea de motive si textul proiectului de lege.

Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice recunoaste doar partial anii de studii universitare si de stagiu militar obligatoriu, ca vechime in campul muncii, numai in cazul pensiei pentru limita de varsta si intr-un procent minimal de 25% din salariul mediu pe economie, care se situeaza sub salariul minim pe economie, ca si baza de calcul a pensiei.

Anii de studii universitare si stagiul militar obligatoriu nu sunt luati in considerare sub nici o forma la calculul pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale.

Se creaza astfel o discriminare fata de cei care au optat pentru a urma cursuri universitare la zi si cei care au fost obligati sa-si efectueze stagiul militar, pe care tineretul de astazi nu mai este obligat sa-l efectueze.

Multe persoane la care se cumuleaza cele doua perioade, de studii universitare, care pot ajunge pana la 6 ani, cu anii de stagiu militar, nu pot sa beneficieze de avantajele pensionarii anticipate, desi au lucrat o viata intreaga, in timp ce persoanele care nu au urmat cursuri universitare si nu au efectuat stagiul militar obligatoriu beneficiaza din plin de avantajele pensionarii anticipate.

Aceasta initiativa vine sa corecteze aceste nedreptati existente in legea privind sistemul unitar de pensii publice.

Prin adoptarea acestei initiative Legea privind sistemul unitar de pensii publice va deveni mai corecta, mai echitabila.


Proiect

LEGE
pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii
publice


Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:

Articol unic: Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Alineatul (3) al articolului 62 va avea urmatorul cuprins: "la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art.49 alin. (1) lit. a.) si g.)"

2. Alineatul (3) al articolului 65 va avea urmatorul cuprins: "la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art.49 alin. (1) lit. a.)

3. Alineatul (1) lit.b.) al articolului 97 va avea urmatorul cuprins: "50% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. b.), c), f.) si g.)"

Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor, in sedinta din..., cu respectarea prevederilor art.76 alin (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

Presedintele Camerei Deputatilor Roberta Alma Anastase

Aceasta lege a fost adoptata de Senat, in sedinta din..., cu respectarea prevederilor art.76 alin (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

Presedintele Senatului Vasile Blaga

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensionare anticipataproiect de lege

Data aparitiei: 14 Martie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Modificare privind pensionarea anticipata Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]