Egalitatea de sanse intre femei si barbati. Promovarea participarii femeilor pe piata fortei de munca

egalitate de sanse romaniaegalitate de sanse barbati si femei 2019egalitatea de sanse romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Romania, Finlanda si Croatia, statele membre care asigura consecutiv presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene in perioada ianuarie 2019 - iunie 2020, au semnat vineri, la Bruxelles, in marja EPSCO, Declaratia Trio comuna privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, document care stabileste obiectivele, masurile si actiunile comune specifice acestui domeniu.

“Declaratia reprezinta un angajament pentru sustinerea atat a participarii femeilor pe piata fortei de munca si a antreprenorialului feminin, cat si pentru sustinerea femeilor in situatii vulnerabile, fiind necesar a fi inclusa in implementarea politicilor pe termen lung, inclusiv in Strategia Europa 2020, mai ales in ceea ce priveste cresterea ocuparii si reducerea saraciei.”, a declarat ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai.

Egalitatea de gen este unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene si, totodata, unul din principiile Pilonului European al Drepturilor Sociale, iar Presedintia Trio va continua sa promoveze egalitatea de gen pe baza programelor de lucru si a initiativelor elaborate de presedintiile anterioare, conform Ministerului Muncii.


Strategii europene pentru egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati

Documentul propune elaborarea unei Strategii europene pentru egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati dupa 2019, care sa continue Angajamentul Strategic al UE pentru Egalitatea de Sanse, cu scopul de a consolida eforturile, atat la nivelul factorilor de decizie, la cel mai inalt nivel, cat si la nivelul implementarii politicilor publice si a activitatilor specifice.   

Strategia este necesara atat pentru asigurarea responsabilizarii si a coordonarii pe termen lung, dar si pentru aplicarea efectiva a masurilor si monitorizarea rezultatelor politicilor publice privind egalitatea de gen in UE.

Trio-ul Presedintiei a stabilit mai multe obiective comune, printre care promovarea participarii femeilor pe piata fortei de munca, inclusiv prin facilitarea reinsertiei lor profesionale, consolidarea eforturilor pentru crearea unui mediu favorabil antreprenoriatului femeilor, imbunatatirea calitatii vietii tuturor celor aflate in situatii vulnerabile.

Pentru Guvernul Romaniei, promovarea egalitatii de gen, protejarea femeilor si fetelor din tara si din afara granitelor, reprezinta valori fundamentale, indispensabile pentru evolutia si progresul oricarei societati, cu aplicabilitate in toate sferele vietii publice: educatie, sanatate, piata muncii, participare la decizie, imputernicirea economica a femeilor si, nu in ultimul rand, migratia fortei de munca in randul femeilor si fetelor.


Responsabilul cu egalitatea de sanse pentru firmele cu peste 50 de salariati


Institutiile si autoritatile publice centrale si locale, civile si militare cu un numar de peste 50 de angajati, precum si companiile private cu un numar de peste 50 de angajati, au posibilitatea sa identifice un angajat caruia sa-i repartizeze, prin fisa postului, atributii in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati (...)”, conform proiectului de lege.


Ramane la latitudinea angajatorului daca va angaja sau nu un responsabil cu egalitatea de sanse >>>



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
egalitate de sanse romaniaegalitate de sanse barbati si femei 2019egalitatea de sanse romania

Data aparitiei: 18 Martie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Egalitatea de sanse intre femei si barbati. Promovarea participarii femeilor pe piata fortei de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]