In Uniunea Europeana, sectorul cu cel mai ridicat risc de accidentare este cel al constructiilor. In acest sector, anual se inregistreaza peste 1.300 de decese. In raport cu lucratorii din alte sectoare, la scara mondiala, pentru lucratorii din constructii riscul de deces este de trei ori mai ridicat, in timp ce riscul de accidentare este de doua ori mai crescut.
Desi sunt foarte frecvente, accidentele din sectorul constructiilor pot fi insa acum, in cea mai mare parte, evitate. Accidentele mortale, spre exemplu, sunt cauzate prin caderea de la inaltime. A lucra la inaltime prezinta de asemenea si alte riscuri, precum caderea diverselor obiecte aflate pe un santier de lucru.
Recomandari
In primul rand, trebuie sa luati masuri de prevenire a accidentarii ca urmare a caderii de obiecte, scule sau materiale cu care se lucreaza la inaltime.
Lucratorii trebuie sa fie protejati prin purtarea obligatorie a castii de protectie. Ei trebuie sa lucreze in locuri de munca sigure la care sa aiba acces cu usurinta.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Parcurgerea distantelor de la sol la etajele superioare ale constructiilor trebuie sa se faca in conditii de maxima securitate, fara risc de cadere. Daca nu ati redus la minimum riscul de cadere de la inaltime, inseamna ca nu ati efectuat o evaluare a riscurilor corespunzatoare.
---
Materialele si echipamentele utilizate deseori pe santier pot cauza riscuri suplimentare. Numeroase decese au fost provocate prin strivire de catre pereti sustinatori, vehicule, sarcini mobile neasigurate corespunzator sau diferite alte echipamente.
Åžantierul de constructii este un loc care a aratat, nu de putine ori, ca exista chiar riscuri de rasturnare a vehiculelor de mic si mare tonaj si de accidentare grava a conducatorilor acestora. In aceeasi categorie de riscuri, intra si lucrarile de excavatii care presupun luarea de masuri corespunzatoare pentru prevenire.
Diminuarea pericolului? Sau eliminarea definitiva a acestuia?
Supunem atentiei dvs. cateva dintre riscurile specifice activitatilor de santier, impreuna cu masurile care pot fi luate in vederea diminuarii si, mai ales, in vederea eliminarii pericolelor.
1) caderea executantului de pe schele;
Masuri aplicabile:
- schelele vor fi prevazute cu balustrade;
- schelele vor fi executate astfel incat sa corespunda sarcinilor pe care le vor avea de suportat;
- interzicerea utilizarii de schele improvizate si a circulatiei personalului muncitor sub schele pe care se lucreaza;
- achizitionarea (sau inchirierea) de schele metalice certificate in conformitate cu normele europene.
2) nerespectarea parametrilor de lucru;
Masuri aplicabile:
- supravegherea executantului de catre conducatorul locului de munca;
- respectarea, de catre executant, a instructiunilor de lucru primite de la conducatorul locului de munca.
3) expunerea la praful de tencuiala uscata;
Masuri aplicabile:
- instruirea angajatilor pentru a manipula tencuiala astfel incat sa evite praful;
- utilizarea mastilor de protectie in cazul in care nu se poate evita expunerea la praf prin schimbarea procedurii de munca.
4) igiena ocupationala;
Masurile aplicabile:
- creearea unei camere sanitare (toalete, dusuri) conectate la un rezervor septic;
- furnizarea unei surse de apa potabile;
- creearea unui vestiar si a unei camere pentru pauze.
5) trafic intern;
Masuri aplicabile: definirea cailor de acces, a pasajelor, a locurilor de depozitare a materialelor de constructii, a locurilor de depozitare a deseurilor pe planul de situatie a santierului.