"Societatea noastra majoreaza in fiecare an salariile angajatilor in functie de rata inflatiei, incepand cu luna ianuarie. In actul aditional se
mentioneaza ca salariul modificat isi produce efectele incepand cu data de 01.01, insa data documentului este ulterioara, undeva la jumatatea lunii ianuarie, dupa ce se afiseaza inflatia. Termenul de virare a salariului este de 20 zile lucratoare si pentru acest termen suntem in regula. Dar cum procedam in cazul datei actului aditional, chiar daca in el se precizeaza de cand se produc efectele?"
Solutia specialistului:
Atunci cand incheiem un document, trebuie sa mentionam data reala. Nu este nicio problema daca data incheierii documentului este ulterioara si mentionati ca efectele se produc incepand cu veniturile salariale ale lunii ianuarie. Este adevarat ca art. 17 alin. (5) din Codul muncii prevede ca incheierea actului aditional la contract trebuie facuta anterior producerii modificarii, insa nu exista nicio sanctiune daca incheierea actului aditional se produce ulterior datei de la care produce efecte, cu atat mai mult cu cat modificarea este in favoarea salariatului.
Mentionarea unei alte date decat cea reala intr-un document reprezinta atestarea unei imprejurari necorespunzatoare adevarului si poate constitui infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata prevazuta la art. 322 din Codul penal, daca documentul respectiv este folosit pentru a produce o consecinta juridica.
Aceasta va aduce in atentie:
- Noutati legislative comentate si explicate (cum anume se aplica textul de lege)
- Rezolvarea unor spete controversate sau cel mai des intalnite din domeniile HR, Salarizare si legislatia muncii
- Greseli de evitat, exceptii de la reguli
- Opinia expertilor, cu recomandari si atentionari
- Cele mai interesante decizii ale instantelor de judecata
Abonamentul dvs. la
“Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal” este disponibil la
preturi speciale >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Suspendare unilaterala a unor clauze din CCMIntrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Angajare cetatean strain din Sri Lanka. Documente calificareIntrebare: Revin asupra spetei prezentate mai sus deoarece acum am realizat ca de fapt nu ni s-a pus la dispozitie diploma de calificare pt unul dintre cetatenii din Sri Lanka, respectiv pt electrician. Am primit avizul de munca pe care sunt specificate urmatoarele: pentru obtinerea vizei de lunga sedere / permisului de sedere in scop de munca in calitate de lucrator permanent, cod cor 311306 Tehnician energetician / electrician. In aceasta situatie, avand avizul de munca eliberat de IGI pe care este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<