Raspuns: Potrivit prevederilor art. 49 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii , republicata, suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti. Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
De asemenea avand in vedere si cele mentionate de dvs., in conformitate cu prevederile art. 50 - 51 din Codul muncii , contractul individual de munca se suspenda de drept in cazul concediului de maternitate (ceea ce dvs. numiti concediu prenatal si postnatal), respectiv poate fi suspendat la initiativa salariatului in situatia concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.
Potrivit art. 56 alin. (1) lit. a) din Codul muncii , contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii.
40 Modele de Regulament Intern
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Astfel, din coroborarea prevederilor art. 49 alin. (5)-(6) si art. 56 alin. (1) lit. a) din Codul muncii , in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, contractele individuale de munca suspendate – inclusiv pentru motivele mentionate de dvs - vor inceta de drept de la data la care angajatorul isi inceteaza existenta (faliment) conform legii.