Pentru toate activitatile susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere la agenti, procedee si conditii de munca, angajatorul este obligat sa evalueze gradul si durata expunerii salariatelor gravide si/sau mame, in scopul determinarii oricarui risc pentru securitatea sau sanatatea lor si oricarei repercusiuni asupra sarcinii ori alaptarii. Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, potrivit art. 27 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.
Evaluarea riscurilor la care sunt supuse salariatele gravide si/sau mame se realizeaza in termen de 10 zile de la data informarii in scris a angajatorului de catre salariata sau concomitent cu evaluarea riscurilor pe care angajatorul o realizeaza ca urmare a indeplinirii obligatiilor.
Evaluarea riscurilor se efectueaza de catre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, si se finalizeaza printr-un raport scris.
In termen de 5 zile lucratoare de la data intocmirii raportului de evaluare, angajatorul va inmana o copie
a acestuia sindicatului sau reprezentantilor salariatilor. De asemenea, va trebui sa informeze in scris salariatele asupra rezultatelor evaluarii privind riscurile la care pot fi supuse la locurile lor de munca, precum si asupra drepturilor care le revin prin lege.
Cum se intocmeste raportul de evaluare a riscului Raportul de evaluare va fi semnat de catre toti cei implicati si va fi structurat astfel:
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
1) descrierea procesului, a tehnologiei, a activitatii supuse evaluarii;
2) lista agentilor, procedeelor sau a conditiilor de lucru care sunt identificate drept pericole pentru sanatatea salariatei gravide, a celei care a nascut recent si, respectiv, fatului, copilului nascut si, dupa caz, salariatei care alapteaza.
Pentru fiecare element din lista agentilor, procedeelor sau a conditiilor de lucru trebuie mentionate urmatoarele:
– justificarea utilizarii si alegerii agentului, procedeului sau conditiilor de lucru. In cazul in care informatiile sunt confidentiale, este necesar sa se indice posibilitatile de eliminare sau de diminuare a riscului;
– durata, intensitatea, frecventa si natura expunerii la agenti a salariatei la locul de munca;
– masurile de prevenire care trebuie aplicate in vederea reducerii riscului la cel mai scazut nivel posibil;
– recomandarea medicului de medicina muncii cu privire la schimbarea locului de munca, de la inceput sau dupa o anumita perioada;
– concluzia evaluarii: daca salariata poate ramane sau nu la locul ei de munca. Daca este necesara schimbarea locului de munca, vor fi indicate locurile de munca unde poate fi repartizata, pe baza evaluarii riscurilor.
Daca prin concluzia raportului de evaluare a riscului se mentioneaza necesitatea transferului salariatei la un nou loc de munca, angajatorul este obligat sa opereze acest transfer in cel mult 15 zile lucratoare de la data incheierii raportului.
Salariatele gravide nu pot fi obligate de catre angajator sa realizeze activitati pentru care evaluarea a evidentiat riscul de expunere la urmatorii agenti sau conditii de munca:
– activitatea in atmosfera hiperbarica, de exemplu in incinte presurizate si la scufundari subacvatice
– toxoplasma;
– virusul rubeolei, exceptand cazurile in care se dovedeste ca salariata gravida este suficient protejata fata de acesti agenti prin imunizare;
– plumbul si derivatii acestuia, in masura in care pot fi absorbiti de organismul uman.
– activitati subterane miniere.
Salariatele care alapteaza nu pot fi obligate de catre angajator sa realizeze activitati pentru care evaluarea a evidentiat riscul de expunere la urmatorii agenti sau conditii de munca:
– plumbul si derivatii sai, in masura in care pot fi absorbiti de organismul uman;
– activitati subterane miniere.