IMPORTANT
Femeia gravida poate beneficia de 63 de zile de concediu medical prenatal inainte de data previzibila a nasterii, dar nu mai devreme de a 84-a zi anterioara acestei date.
Concediul medical prenatal se acorda, in exclusivitate, pentru sarcina, si nu pentru afectiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii, fara legatura cu sarcina....mai multe despre concediul de maternitate aici >>>
"Conform OUG nr. 96 din 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, in baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale. Va rog sa precizati cum se poate aplica aceasta prevedere in cazul unei unitati care are program de lucru doar in ture: 12/24; 12/48."
40 Modele de Regulament Intern
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Daca programul de lucru 12/24; 12/48 cuprinde si munca de noapte, iar dispozitiile OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca se completeaza la art. 19 cu urmatorul enunt:
(1) Salariatele prevazute la art. 2 lit. c)–e) nu pot fi obligate sa desfasoare munca de noapte.
(2) In cazul in care sanatatea salariatelor mentionate la alin. (1) este afectata de munca de noapte, angajatorul este obligat ca, pe baza solicitarii scrise a salariatei, sa o transfere la un loc de munca de zi, cu mentinerea salariului de baza brut lunar.
(3) Solicitarea salariatei se insoteste de un document medical care mentioneaza perioada in care sanatatea acesteia este afectata de munca de noapte.
(4) In cazul in care, din motive justificate in mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediul si indemnizatia de risc maternal, conform art. 10 si 11.
In cadrul muncii in ture 12/24; 12/48 este vorba despre o repartizare inegala a timpului de lucru, permisa, de altfel, de art. 116 din Codul muncii, daca se face cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana – adica numarul total al orelor lucrate in intervalul unei saptamani (luni-duminica) sa nu depaseaca 40 ore- dar si cu respectarea prevederilor privind repausul saptamanal (art 137 din Codul muncii).
Reducerea cu o patrime a duratei normale de munca in cazul salariatei gravide incadrata cu un program inegal de lucru 12/24; 12/48 este posibila astfel incat numarul total al orelor lucrate in intervalul unei saptamani (luni-duminica) sa nu depaseaca 30 ore (astfel reducerea se va aplica pentru fiecare tura de lucru, respectiv in ziua de …X ore, etc.), cu conditia ca salariata gravida sa nu solicite transferul la un loc de munca de zi.
ATENTIE!
In acest din urma caz, se va face un act aditional la contractul de munca prin care se va trece la un program de munca de zi, cu reducerea programului de lucru cu o patrime asa cum dispune OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, pe durata starii de graviditate.
In cazul in care angajatorul nu poate dispune in mod obiectiv transferul catre o munca de zi, salariata ar putea beneficia de concediu si indemnizatie de risc maternal.
Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii