Boala legionarilor este o forma de pneumonie cauzata de bacteria Legionella pneumophila si de bacterii asociate. Boala este contractata, de regula, prin inhalarea de picaturi foarte fine de apa – aerosoli – contaminati cu Legionella. Majoritatea persoanelor expuse la Legionella nu dezvolta insa boala, iar transmiterea acesteia de la o persoana la alta nu a fost raportata.
Cine poate fi afectat de boala legionarilor
Unele persoane sunt expuse unui risc mai mare de a contracta boala legionarilor, de exemplu:
- persoanele cu varsta de peste 45 de ani,
- fumatorii,
- persoanele care consuma alcool in cantitati mari,
- persoanele care sufera de afectiuni respiratorii sau renale cronice, precum si persoanele cu imunosupresie.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
40 Modele de Regulament Intern
Boala legionarilor poate afecta urmatoarele categorii de lucratori:
- tehnicienii din domeniul mentenantei sistemelor de climatizare sau de alimentare cu apa;
- lucratorii care isi desfasoara activitatea in spatii in care se afla masini de ceata,
- medicii stomatologi,
- lucratorii instalatiilor petroliere si de gaze din largul marii,
- sudorii,
- lucratorii spalatoriilor auto,
- minerii,
- lucratorii din sectorul asistentei medicale,
- lucratorii statiilor de tratare a apelor uzate industriale din diferite ramuri ale industriei, de exemplu din fabrici de celuloza si hartie.
Care sunt conditiile de proliferare a bacteriei Legionella
- Temperatura apei cuprinsa intre 20 °C si 45 °C;
- Schimb hidric stagnant sau cu frecventa redusa;
- Concentratie microbiana mare, inclusiv alge, amibe, mal si alte materii organice;
- Prezenta biofilmului, a depozitelor, sedimentelor, namolului, ruginei sau a altor materii organice;
- Materiale degradate la instalatii, cum ar fi garnituri de cauciuc, care pot asigura nutrienti pentru intensificarea proliferarii bacteriene.
Care sunt sistemele ce prezinta risc de expunere la Legionella
- Curatarea si mentenanta urmatoarelor sisteme este asociata cu riscul de expunere la Legionella:
- Sisteme de apa prevazute cu turn de racire;
- Sisteme de apa prevazute cu condensator evaporativ;
- Sisteme de apa calda si rece;
- Bazine balneare (cunoscute si ca bai cu sisteme de barbotare a apei, bazine cu apa calda si bai termale);
- Umidificatoare si sisteme de transformare a apei in vapori;
- Linii de apa atasate la scaunele din cabinetele stomatologice;
- Iazuri de aerare din instalatii de tratare biologica si statii de tratare a apelor uzate industriale;
- Masini de curatat cu apa la mare presiune;
- Alte instalatii si sisteme care contin apa a carei temperatura este posibil sa depaseasca 20 °C si care pot elibera un jet de vapori sau aerosoli.
Controlul riscurilor profesionale prezentate de Legionella
- Riscurile expunerii la Legionella sunt, de regula, controlate prin masuri de inhibare a proliferarii bacteriene in sistem si prin reducerea expunerii lucratorilor la picaturi fine de apa si aerosoli. Masurile de precautie cuprind:
controlul eliberarii jeturilor de apa;
- evitarea temperaturilor apei cuprinse intre 20 °C si 45 °C;
- evitarea stagnarii hidrice care poate favoriza dezvoltarea biofilmului;
- evitarea utilizarii de materiale care adapostesc bacterii si alte microorganisme sau care asigura nutrienti pentru proliferarea microbiana;
- pastrarea curateniei sistemului si a apei care circula in interiorul acestuia;
- dotarea lucratorilor din sectorul mentenantei cu echipament individual de protectie (masti de protectie).
Autor: Floriana Mohanu