Boala legionarilor este o forma de pneumonie cauzata de bacteria Legionella pneumophila si de bacterii asociate. Boala este contractata, de regula, prin inhalarea de picaturi foarte fine de apa – aerosoli – contaminati cu Legionella. Majoritatea persoanelor expuse la Legionella nu dezvolta insa boala, iar transmiterea acesteia de la o persoana la alta nu a fost raportata.
Cine poate fi afectat de boala legionarilor
Unele persoane sunt expuse unui risc mai mare de a contracta boala legionarilor, de exemplu:
- persoanele cu varsta de peste 45 de ani,
- fumatorii,
- persoanele care consuma alcool in cantitati mari,
- persoanele care sufera de afectiuni respiratorii sau renale cronice, precum si persoanele cu imunosupresie.

Legis Plus Legislatia Muncii

Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii

Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Boala legionarilor poate afecta urmatoarele categorii de lucratori:
- tehnicienii din domeniul mentenantei sistemelor de climatizare sau de alimentare cu apa;
- lucratorii care isi desfasoara activitatea in spatii in care se afla masini de ceata,
- medicii stomatologi,
- lucratorii instalatiilor petroliere si de gaze din largul marii,
- sudorii,
- lucratorii spalatoriilor auto,
- minerii,
- lucratorii din sectorul asistentei medicale,
- lucratorii statiilor de tratare a apelor uzate industriale din diferite ramuri ale industriei, de exemplu din fabrici de celuloza si hartie.
Care sunt conditiile de proliferare a bacteriei Legionella
- Temperatura apei cuprinsa intre 20 °C si 45 °C;
- Schimb hidric stagnant sau cu frecventa redusa;
- Concentratie microbiana mare, inclusiv alge, amibe, mal si alte materii organice;
- Prezenta biofilmului, a depozitelor, sedimentelor, namolului, ruginei sau a altor materii organice;
- Materiale degradate la instalatii, cum ar fi garnituri de cauciuc, care pot asigura nutrienti pentru intensificarea proliferarii bacteriene.
Care sunt sistemele ce prezinta risc de expunere la Legionella
- Curatarea si mentenanta urmatoarelor sisteme este asociata cu riscul de expunere la Legionella:
- Sisteme de apa prevazute cu turn de racire;
- Sisteme de apa prevazute cu condensator evaporativ;
- Sisteme de apa calda si rece;
- Bazine balneare (cunoscute si ca bai cu sisteme de barbotare a apei, bazine cu apa calda si bai termale);
- Umidificatoare si sisteme de transformare a apei in vapori;
- Linii de apa atasate la scaunele din cabinetele stomatologice;
- Iazuri de aerare din instalatii de tratare biologica si statii de tratare a apelor uzate industriale;
- Masini de curatat cu apa la mare presiune;
- Alte instalatii si sisteme care contin apa a carei temperatura este posibil sa depaseasca 20 °C si care pot elibera un jet de vapori sau aerosoli.
Controlul riscurilor profesionale prezentate de Legionella
- Riscurile expunerii la Legionella sunt, de regula, controlate prin masuri de inhibare a proliferarii bacteriene in sistem si prin reducerea expunerii lucratorilor la picaturi fine de apa si aerosoli. Masurile de precautie cuprind:
controlul eliberarii jeturilor de apa;
- evitarea temperaturilor apei cuprinse intre 20 °C si 45 °C;
- evitarea stagnarii hidrice care poate favoriza dezvoltarea biofilmului;
- evitarea utilizarii de materiale care adapostesc bacterii si alte microorganisme sau care asigura nutrienti pentru proliferarea microbiana;
- pastrarea curateniei sistemului si a apei care circula in interiorul acestuia;
- dotarea lucratorilor din sectorul mentenantei cu echipament individual de protectie (masti de protectie).
Autor: Floriana Mohanu