Studiu de caz: Acordare alimentatie de protectie si materiale igienico-sanitare prin Legea 319/2006

alimente protectiemateriale igienico-sanitareLegea 319/2006 alimentatia de protectie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contravaloarea alimentelor de protectie si a materialelor igienico sanitare pe care le ofera gratuit angajatorul, in baza legii 319/2006, poate fi virata direct pe cardul de salariu al angajatului, cu evidentierea separata in fluturasul de salariu? 
 
Exista o procedura impusa de legislatia in vigoare prin care angajatorul are obligatia de a acorda aceste sume prin tichete valorice/sociale? 
 
Se mentioneaza ca aceasta masura de a oferi contravaloarea acestor alimente de protectie si materiale igienico-sanitare se justifica prin simplificarea procesului de achizitie si acordare catre salariati, incusiv prin prisma masurilor de distantare sociala determinate de COVID-19.
 
Raspunsul specialistului:
 
Potrivit art. 14 din Legea 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, alimentatia de protectie se acorda in mod obligatoriu si gratuit de catre angajatori persoanelor care lucreaza in conditii de munca ce impun acest lucru si se stabileste prin contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca.
 
Prin urmare, in opinia noastra, asigurarea salariatilor cu alimentatie de protectie reprezinta o obligatie in natura a angajatorului, iar neindeplinirea acestei obligatii nu poate atrage de plano obligatia angajatorului de acordare a contravalorii alimentatiei de protectie.
Asadar, alimentatia de protectie se va acorda in functie de recomandarile medicului de medicina muncii. Recomandarile sale vor fi direct legate de evaluarea riscurilor la locul de munca si lista exhaustiva a factorilor nocivi prezenti la locul de munca, agentii chimici cu care lucratorii pot avea contact, chiar si ocazional.
 
Fata de aceste aspecte, apreciem ca prin acordarea direct a contravalorii alimentatiei de protectie angajatorul nu isi indeplineste obligatia legala, fiind necesara asigurarea acestui drept in mod gratuit si in natura, cu asigurarea totodata a masurilor de protectie impuse de distantarea sociala.
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro!
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
alimente protectiemateriale igienico-sanitareLegea 319/2006 alimentatia de protectie

Data aparitiei: 03 Iunie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Acordare alimentatie de protectie si materiale igienico-sanitare prin Legea 319/2006 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]