"O salariata gravida in 10 saptamani aduce o adeverinta de la medicul specialist prin care solicita angajatorului reducerea programului de lucru conform legii si lucru de acasa. Va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile angajatorului."
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
• Cod CAEN: 7311
Raspunsul specialistului:
Protectia maternitatii la locul de munca este reglementata prin OUG 96/2003, cu modificarile si completarile ulterioare si prin Normele de aplicare ale acesteia, aprobate prin HG 537/2004, acte normative, pe care in calitate de angajatorr, trebuie sa le analizati si sa le implementati. In cazul prezentat, apreciem ca sunt incidente prevederile art. 4 si urm. din OUG 93/2003.
In primul rand, salariata trebuie sa anunte in scris angajatorul sau asupra starii sale si sa prezinte documentul medical care atesta starea de gravida.
Angajatorul are obligatia de a evalua orice risc pentru securitatea sau sanatatea salariatelor si orice efect posibil asupra sarcinii.
Aceste evaluari se efectueaza cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor, impreuna cu toate masurile care trebuie luate referitor la securitatea si sanatatea in munca, se consemneaza in rapoarte scrise.
„Consilier Codul Muncii” rezolva orice problema legislativa cu care va confruntati!
„Consilier Codul Muncii” este structurat pe capitole care acopera toate domeniile unde pot aparea conflicte cu angajatii, detalii AICI >>>
Angajatorul trebuie sa informeze in scris salariata asupra rezultatelor evaluarii privind riscurile la care poate fi expusa la locul de munca, a masurilor care trebuie luate referitor la securitatea si sanatatea in munca, precum si asupra drepturilor care decurg din OUG 96/2003.
In situatia in care salariata a anuntat in scris angajatorul cu privire la starea sa, in OUG 96/2003 se prevede ca in termen de 10 zile lucratoare de la data la anuntului, angajatorul trebuie sa realizeze urmatorii pasi:
- sa instiinteze medicul de medicina muncii;
- sa instiinteze inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea.
Medicul de medicina muncii si ITM verifica conditiile de munca ale salariatei, cu respectarea termenelor si conditiilor stabilite prin normele metodologice de aplicare a OUG 96/2003, aprobate prin HG 537/2004 (art. 2 si urm. din Norme).
Urmare acestor demersuri, masurile pe care trebuie sa le ia angajatorul sunt:
- modificarea temporara a conditiilor de munca si/sau a programului de lucru al salariatei in cauza, sa fie evitata expunerea acesteia la riscurile evidentiate, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.
- repartizarea salariatei gravide la alt post de lucru fara riscuri pentru sanatatea ori securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii ori a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale, daca modificarea conditiilor de munca si/sau a programului de lucru nu este posibila ori nu poate fi realizata din motive bine intemeiate.
- daca nici repartizarea pe alt post nu este posibila, din motive justificate in mod obiectiv, salariata are dreptul la concediul de risc maternal.
In concluzie, in situatia in care angajatorul are salariate gravide, trebuie sa aplice prevederile OUG 96/2003 si ale normelor metodologice, in colaborare cu medicul de medicina muncii si cu ITM, in vederea parcurgerii fiecarei etape si stabilirii celei mai bune solutii aplicabile fiecarui caz in parte.
Referitor la cele mentionate de dumneavoastra, reducerea programului de lucru este prevazuta la art. 13 din OUG 96/2003 care prevede: ”În baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate îndeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale”.
Referitor la recomandarea de a lucra de acasa, nu am regasit aceasta masura in OUG 96/2003 si, in opinia noastra, angajatorul nu poate fi obligat sa organizeze, in acest mod, activitatea salariatei. Insa, daca doreste, angajatorul poate organiza activitatea salariatei in regim de munca la domiciuliu, conform prevederilor din Codul muncii sau in regim de telemunca, in conformitate cu prevederile Legii 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca.
In mod normal, daca salariata, dupa luarea de catre angajator a masurilor mentionate mai sus, din motive de sanatate si riscuri privind starea sa, nu se poate prezenta la locul de munca, medicul specialist acorda concediu de risc maternal, care este reglementat tot prin acest act normativ. Insa, avand in vedere ca aceste aspecte sunt specifice domeniului medicina muncii, o opinie de specialitate asupra acestora poate fi emisa doar de medicul specialist de medicina muncii.