Cum va protejati lucratorii de infectiile, alergiile sau intoxicatiile ce pot fi provocate de agentii biologici

agenti biologiciprogram de prevenire si protectiefactori de risc
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pentru orice activitate susceptibila sa prezinte un risc de expunere a lucratorilor la agenti biologici, dvs., in calitate de angajator, trebuie sa asigurati determinarea naturii, nivelului si duratei de expunere, pentru a putea evalua orice risc pentru sanatatea si securitatea lucratorilor si pentru a putea stabili masurile ce trebuie luate ca urmare a acestei evaluari.

DEFINITII
1. Agentii biologici sunt microorganisme, inclusiv microorganismele modificate genetic, culturile celulare si endoparazitii umani, care sunt susceptibile sa provoace infectie, alergie sau intoxicatie.
2. Cultura celulara reprezinta cresterea in vitro a celulelor izolate din organisme multicelulare.
3. Microorganismul este o entitate microbiologica, celulara sau nu, capabila sa se reproduca sau sa transfere material genetic.

In functie de importanta riscului de infectie pe care il prezinta, agentii biologici sunt clasificati in 4 grupe de risc:

Grupa 1 – compusa din agenti biologici care nu sunt susceptibili sa provoace o boala la om.

Grupa 2 – compusa din agenti biologici care pot provoca o boala omului si constituie un pericol pentru lucratori. Propagarea acestor agenti biologici in colectivitate este improbabila. Exista, in general, o profilaxie sau un tratament eficace.

Grupa 3 – compusa din agenti biologici care pot provoca imbolnaviri grave la om si constituie un pericol serios pentru lucratori. Acesti agenti biologici pot prezenta un risc de propagare in colectivitate, dar exista in general o profilaxie sau un tratament eficace.

Grupa 4 – compusa din agenti biologici care pot provoca boli grave omului si constituie un pericol serios pentru lucratori. Acesti agenti biologici pot sa prezinte un risc ridicat de propagare in colectivitate si nu exista in general o profilaxie sau un tratament eficace.
 
ATENTIE!
Daca un agent biologic care trebuie evaluat conform conform legislatiei in vigoare nu poate fi clasificat clar in una din cele 4 grupe de risc prezentate mai sus, el trebuie clasificat in grupa cu riscul cel mai ridicat dintre grupele posibile.

INFO
Clasificarea agentilor biologici – bacterii, virusuri, paraziti, ciuperci – in functie de cele 4 grupe de risc se regaseste in anexa nr. 3 la Hotararea de Guvern nr. 1092/2006 privind protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti biologici in munca, publicata in M.Of. nr. 762 din 7 septembrie 2006.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
agenti biologiciprogram de prevenire si protectiefactori de risc

Data aparitiei: 22 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum va protejati lucratorii de infectiile, alergiile sau intoxicatiile ce pot fi provocate de agentii biologici Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]