Functionarii Publici vor sa dea in judecata Ministerul Muncii, daca fondul de salarii nu va fi suplimentat, in 2018

Mara Dobrin
Mara Dobrin
15 Noiembrie 2017
15 Noiembrie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
cas si cass angajatibugetari fond salarii 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat a creat multa valva in randul bugetarilor, avand in vedere ca a fost adoptata recent o OUG, care modifica Codul Fiscal, in acest sens, chiar de la 1 ianuarie 2018.

Asa se face ca Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP) si-a declarat intentia de a in judecata Ministerul Muncii, in contextul in care nu va promova o ordonanta de urgenta prin care fondul de salarii sa fie suplimentat, in 2018:

"Vor fi si actiuni de protest, dar ministerul va fi si dat in judecata daca nu va fi promovata o ordonanta care sa suplimenteze fondul de salarii pe 2018, astfel incat salariile in plata sa ramana nemodificate si sa poata fi aplicata legea salarizarii asa cum a fost negociata. In conditiile in care nu va fi suplimentat fondul de salarii, acea crestere de 25% va fi absorbita de trecerea contributiei angajatorului pe angajat. (..) Legea salarizarii prevede o crestere de 25% anul viitor, iar in lipsa unei ordonante care sa aduca o crestere de 23%, automat acei 23% vor fi luati din cresterea de 25%. Daca nu se face acest lucru pana la data la care se elaboreaza legea bugetului, degeaba se face ulterior. Am inteles ca in luna noiembrie trebuie terminat bugetul. Noi avem doua actiuni: de instanta si de protest”, a declarat Sebastian Oprescu, liderul sindicatului, pentru MEDIAFAX.


Ce schimbari va mai aduce Codul Fiscal, de la 1 ianuarie 2018?


Va reamintim ca, potrivit modificarilor Codului Fiscal, incepand cu 1 ianuarie contributiile sociale trec in seama angajatilor. De asemenea, conform unei OUG, nivelul contributiilor scade la 37,25% de la 39,25%.

Cu alte cuvinte, se transfera catre salariat 20 de puncte, din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator.

Asadar, 35% din salariul brut vor fi contributii retinute de angajator pentru salariat, iar contributiile de 2,75% ramase in seama angajatorului, scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical...citeste mai multe despre modificarile Codului Fiscal aici >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]