Asa se face ca Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP) si-a declarat intentia de a in judecata Ministerul Muncii, in contextul in care nu va promova o ordonanta de urgenta prin care fondul de salarii sa fie suplimentat, in 2018:
"Vor fi si actiuni de protest, dar ministerul va fi si dat in judecata daca nu va fi promovata o ordonanta care sa suplimenteze fondul de salarii pe 2018, astfel incat salariile in plata sa ramana nemodificate si sa poata fi aplicata legea salarizarii asa cum a fost negociata. In conditiile in care nu va fi suplimentat fondul de salarii, acea crestere de 25% va fi absorbita de trecerea contributiei angajatorului pe angajat. (..) Legea salarizarii prevede o crestere de 25% anul viitor, iar in lipsa unei ordonante care sa aduca o crestere de 23%, automat acei 23% vor fi luati din cresterea de 25%. Daca nu se face acest lucru pana la data la care se elaboreaza legea bugetului, degeaba se face ulterior. Am inteles ca in luna noiembrie trebuie terminat bugetul. Noi avem doua actiuni: de instanta si de protest”, a declarat Sebastian Oprescu, liderul sindicatului, pentru MEDIAFAX.
Ce schimbari va mai aduce Codul Fiscal, de la 1 ianuarie 2018?
Va reamintim ca, potrivit modificarilor Codului Fiscal, incepand cu 1 ianuarie contributiile sociale trec in seama angajatilor. De asemenea, conform unei OUG, nivelul contributiilor scade la 37,25% de la 39,25%.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Cu alte cuvinte, se transfera catre salariat 20 de puncte, din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator.
Asadar, 35% din salariul brut vor fi contributii retinute de angajator pentru salariat, iar contributiile de 2,75% ramase in seama angajatorului, scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical...citeste mai multe despre modificarile Codului Fiscal aici >>>