Cei care nu au reusit nici in sesiunea de toamna a bacalaureatului sa treaca de acest examen, s-au inscris deja la somaj pentru obtinerea unui ajutor de la stat in valoare de 250 lei lunar, pentru cel mult sase luni de zile. Aceasta suma este calculata ca jumatate din valoarea indicatorului social de referinta, potrivit reglementarilor din acest an. Din totalul tinerilor de 100.000 care nu trecut examenul de bacalaureat, circa 28.000 s-au inscris la agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
Dintre acestia, aproximativ 800 au primit deja ajutorul de somaj, mai ales ca unii dintre elevii de clasa a XII-a s-au inscris pentru ajutorul de somaj inainte de sesiunea de toamna. Cele mai multe indemnizatii de somaj au fost acordate in Giurgiu, aici fiind inregistrata si una dintre cele mai mici rate de promovabilitate la bacalaureat, doar 39,84% reusind in total sa ia examenul dupa sesiunea din vara. Alte judete in care aceste rate au fost scazute sunt Teleorman, Bacau si Sibiu.
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) ofera numai 110.000 locuri de munca, numarul total de someri fiind de 430.000. In Teleorman se inregistra la sfarsitul lunii august o rata a somajului de 8,6%, aceasta fiind printre cele mai mari rate de la nivelul tarii. Rata somajului a scazut in Bacau cu 0,27%, iar in Sibiu cu 0,17%.
Rata scazuta a promovabilitatii a facut nu doar ca numarul de someri sa creasca, insa multe dintre facultatile din tara se confrunta cu o adevarata lipsa a viitorilor studenti. Astfel, la Politehnica din Timisoara au fost ocupate 60% dintre locuri la sesiunea din vara, dar se estimeaza ca vor mai ramane circa 20% locuri neocupate.
Situatia pare sa fie si mai grava in cazul Universitatii Hyperion unde s-au inscris numai 30% dintre studentii asteptati, prin comparatie cu 70% reprezentand efectivul inscris anul trecut.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Orele suplimentare si munca in zi de repaus