STUDIU - Angajatii din Romania si-ar dori ca voucherele de vacanta sa fie regasite in oferta de angajare

vouchere de vacantabeneficiu vouchere de vacanta
STUDIU - Angajatii din Romania si-ar dori ca voucherele de vacanta sa fie regasite in oferta de angajare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ca voucherele de vacanta sunt un beneficiu cu un potential imens in ceea ce priveste retentia salariatilor, este un fapt cert. Angajatii din Romania considera voucherele de vacanta un beneficiu extra-salarial atractiv. Tocmai de aceea si-ar dori sa fie regasit mai frecvent in oferta de angajare, conform unui studiu de piata realizat de Alianta pentru Turism (APT), impreuna cu Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete (APET).
 
Din pacate, multe dintre companii fie nu au resursele necesare sa il ofere, fie au neclaritati despre cum poate fi implementat, observa Agerpres.
 
"Voucherele de vacanta sunt un beneficiu extra-salarial care a dovedit in timp un impact real pentru cei care l-au primit. Cu siguranta, acestea sunt un instrument esential pentru redescoperirea Romaniei ca destinatie preferata de vacanta. In plus, sumele alocate prin voucherele de vacanta sunt un impuls relevant pentru sectorul de turism romanesc, iar un studiu realizat la nivelul Ministerului Finantelor arata ca unitatile de turism care au optat pentru acceptarea voucherelor de vacanta au inregistrat venituri mai mari cu 9% si au angajat in medie 4,9% mai multi salariati", a explicat Elena Pap, presedinte al Asociatiei Profesionale a Emitentilor de Tichete (APET).
 
Adrian Voican, reprezentant al Aliantei pentru Turism, considera ca sistemul de vouchere de vacanta s-a dovedit extrem de util in primul rand pentru angajati:
 
"Cei care primesc aceste vouchere au acces facil la cel putin o vacanta pe an, isi pot planifica un concediu, tocmai de aceea tot mai multe companii private au inceput sa adopte si sa acorde acest beneficiu extra-salarial. De aceea, consideram ca proiectul de lege care se afla acum in dezbatere in Parlament, potrivit caruia angajatorii din sectorul privat sunt stimulati si mai mult sa acorde vouchere de vacanta, este unul benefic. Acesta va avea un dublu efect atat prin impulsionarea in continuare a sectorului de turism, cat si prin facilitarea pentru angajatii din Romania a unui concediu pe an, mult mai usor de accesat", a completat Voican.
 

Unele companii aleg sa nu ofere vouchere de vacanta pentru ca nu au resursele necesare

 
Datele colectate de studiu arata ca, in Romania, unele companii aleg sa nu ofere vouchere de vacanta pentru ca nu au resursele necesare. Desi un beneficiu avantajos din punct de vedere fiscal, oferirea de vouchere presupune un cost semnificativ care trebuie sustinut de companie din resurse proprii. Totusi, trendul in randul companiilor private este unul semnificativ crescator, de la an la an. Conform studiului, in cazul companiilor care au ales sa ofere vouchere de vacanta angajatilor, beneficiul cel mai important a fost cel fiscal. Avantajele fiscale confera un cost mai mic si, in egala masura, cresterea sansei ca angajatorul sa isi poata permite oferirea acestui beneficiu, se precizeaza in comunicat.
 
Totodata, companiile considera ca scoaterea impozitului de 10% poate ridica atractivitatea beneficiului, in contextul includerii si taxarii cu CASS 10%.
 
De cele mai multe ori, sumele pe care angajatii le primesc prin voucherele de vacanta nu acopera un sejur complet. Sumele acordate sunt, in medie de 2.200 de lei pe an, de aceea, angajatii isi doresc sa le fie acoperite integral costurile pentru concediu. In medie, angajatii isi doresc ca sumele oferite prin voucherele de vacanta sa acopere un sejur de 5 zile pentru o familie de trei persoane (doi adulti si un copil), care sa includa cazare si masa intr-o unitate de nivel mediu.
 
"Oferirea de vouchere de vacanta are efecte asupra comportamentului angajatilor, astfel ca cei care prefera destinatii in afara tarii adauga si o vacanta in Romania, pe care o platesc cu vouchere. In acelasi timp, angajatii care mergeau oricum in concedii in Romania folosesc acum voucherele pentru a acoperi cat mai mult din costul total al concediului. Cel mai mare impact este asupra angajatilor pentru care primirea de vouchere de vacanta inseamna acces la cel putin o vacanta pe an, dar ele contribuie si la cresterea numarului de nopti petrecute intr-un sejur, un numar mai mare de calatorii sau sporirea calitatii unitatilor de cazare alese", conform comunicatului.
 
Voucherele de vacanta au un puternic impact pozitiv la nivel macroeconomic in conditiile in care pentru fiecare 1 leu acordat in vouchere sunt generate 0,12 lei venituri la bugetul de stat, cu un efect direct de 0,0022 lei in cifra de afaceri in HORECA si 0,025 lei in cifra de afaceri a tur-operatorilor si agentiilor de turism. Mai mult, prin voucherele de vacanta a fost impulsionata cresterea gradului de ocupare din statiunile populare, valoarea medie a unei rezervari fiind de 2.500 de lei, din care aproximativ 1.500 de lei acoperiti cu vouchere, concluzioneaza realizatorii studiului.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vouchere de vacantabeneficiu vouchere de vacanta

Data aparitiei: 02 Aprilie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

STUDIU - Angajatii din Romania si-ar dori ca voucherele de vacanta sa fie regasite in oferta de angajare Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fise de postIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu 2 fise de post pentru meseriile:INGINER CHIMIST si DISPECER SISTEME DE MONITORIZARE SI APARATURA DE CONTROL.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Florar decoratorIntrebare: Am rugamintea sa ma ajutati cu o fisa de post pentru ocupatia de florar-decorator.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]