Ca voucherele de vacanta sunt un beneficiu cu un potential imens in ceea ce priveste retentia salariatilor, este un fapt cert. Angajatii din Romania considera voucherele de vacanta un beneficiu extra-salarial atractiv. Tocmai de aceea si-ar dori sa fie regasit mai frecvent in oferta de angajare, conform unui studiu de piata realizat de Alianta pentru Turism (APT), impreuna cu Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete (APET).
Din pacate, multe dintre companii fie nu au resursele necesare sa il ofere, fie au neclaritati despre cum poate fi implementat, observa
Agerpres.
"Voucherele de vacanta sunt un beneficiu extra-salarial care a dovedit in timp un impact real pentru cei care l-au primit. Cu siguranta, acestea sunt un instrument esential pentru redescoperirea Romaniei ca destinatie preferata de vacanta. In plus, sumele alocate prin voucherele de vacanta sunt un impuls relevant pentru sectorul de turism romanesc, iar un studiu realizat la nivelul Ministerului Finantelor arata ca unitatile de turism care au optat pentru acceptarea voucherelor de vacanta au inregistrat venituri mai mari cu 9% si au angajat in medie 4,9% mai multi salariati", a explicat Elena Pap, presedinte al Asociatiei Profesionale a Emitentilor de Tichete (APET).
Adrian Voican, reprezentant al Aliantei pentru Turism, considera ca sistemul de vouchere de vacanta s-a dovedit extrem de util in primul rand pentru angajati:
"Cei care primesc aceste vouchere au acces facil la cel putin o vacanta pe an, isi pot planifica un concediu, tocmai de aceea tot mai multe companii private au inceput sa adopte si sa acorde acest beneficiu extra-salarial. De aceea, consideram ca proiectul de lege care se afla acum in dezbatere in Parlament, potrivit caruia angajatorii din sectorul privat sunt stimulati si mai mult sa acorde vouchere de vacanta, este unul benefic. Acesta va avea un dublu efect atat prin impulsionarea in continuare a sectorului de turism, cat si prin facilitarea pentru angajatii din Romania a unui concediu pe an, mult mai usor de accesat", a completat Voican.
Unele companii aleg sa nu ofere vouchere de vacanta pentru ca nu au resursele necesare
Datele colectate de studiu arata ca, in Romania, unele companii aleg sa nu ofere vouchere de vacanta pentru ca nu au resursele necesare. Desi un beneficiu avantajos din punct de vedere fiscal, oferirea de vouchere presupune un cost semnificativ care trebuie sustinut de companie din resurse proprii. Totusi, trendul in randul companiilor private este unul semnificativ crescator, de la an la an. Conform studiului, in cazul companiilor care au ales sa ofere vouchere de vacanta angajatilor, beneficiul cel mai important a fost cel fiscal. Avantajele fiscale confera un cost mai mic si, in egala masura, cresterea sansei ca angajatorul sa isi poata permite oferirea acestui beneficiu, se precizeaza in comunicat.
Totodata, companiile considera ca scoaterea impozitului de 10% poate ridica atractivitatea beneficiului, in contextul includerii si taxarii cu CASS 10%.
De cele mai multe ori, sumele pe care angajatii le primesc prin voucherele de vacanta nu acopera un sejur complet. Sumele acordate sunt, in medie de 2.200 de lei pe an, de aceea, angajatii isi doresc sa le fie acoperite integral costurile pentru concediu. In medie, angajatii isi doresc ca sumele oferite prin voucherele de vacanta sa acopere un sejur de 5 zile pentru o familie de trei persoane (doi adulti si un copil), care sa includa cazare si masa intr-o unitate de nivel mediu.
"Oferirea de vouchere de vacanta are efecte asupra comportamentului angajatilor, astfel ca cei care prefera destinatii in afara tarii adauga si o vacanta in Romania, pe care o platesc cu vouchere. In acelasi timp, angajatii care mergeau oricum in concedii in Romania folosesc acum voucherele pentru a acoperi cat mai mult din costul total al concediului. Cel mai mare impact este asupra angajatilor pentru care primirea de vouchere de vacanta inseamna acces la cel putin o vacanta pe an, dar ele contribuie si la cresterea numarului de nopti petrecute intr-un sejur, un numar mai mare de calatorii sau sporirea calitatii unitatilor de cazare alese", conform comunicatului.
Voucherele de vacanta au un puternic impact pozitiv la nivel macroeconomic in conditiile in care pentru fiecare 1 leu acordat in vouchere sunt generate 0,12 lei venituri la bugetul de stat, cu un efect direct de 0,0022 lei in cifra de afaceri in HORECA si 0,025 lei in cifra de afaceri a tur-operatorilor si agentiilor de turism. Mai mult, prin voucherele de vacanta a fost impulsionata cresterea gradului de ocupare din statiunile populare, valoarea medie a unei rezervari fiind de 2.500 de lei, din care aproximativ 1.500 de lei acoperiti cu vouchere, concluzioneaza realizatorii studiului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii continuare activitate dupa varsta de 65 de aniIntrebare: Avem un salariat care s-a pensionat anul trecut, pe legea veche, cand a implinit 65 de ani. Salariatul nostru a dorit sa isi continue activitatea si iar conducerea noastra a fost de acord. Intrebarea este: Tinand cont de noua lege de la 01.09.2024, pana la ce varsta are dreptul sa lucreze?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suspendare unilaterala a unor clauze din CCMIntrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<