Vesti bune si pentru salariatii din mediul privat in ceea ce priveste voucherele de vacanta. In acest sens, Ministerul Antreprenoriatului si Turismului doreste sa sustina aceste demersuri, asa ca se are in vedere introducerea unor stimulente pentru a creste numarul de vouchere de vacanta emise in sectorul privat, informeaza
Agerpres.
Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului si Turismului a declarat ca trebuie purtate discutii vizazi de aceste stimulente, inclusiv cu Ministerul Finantelor:
"Cu referire la voucherele de vacanta, intr-adevar ordonanta a fost adoptata, sumele sunt prinse deja pe bugetele fiecarui minister sau ordonator de credite. In ce priveste sectorul privat, din evidente rezulta ca aproximativ 20% din aceste tichete de vacanta au venit pentru salariatii din sectorul privat - si este loc de mai bine. Se stie, in momentul de fata, antreprenorii pot acorda vouchere de vacanta pana la 6 salarii minime pe economie cu anumite beneficii: salariatul plateste doar 10%, iar pentru suma respectiva angajatorul nu mai trebuie sa achite acele contributii sociale, nici macar procentul acela de 2,25%, iar toata suma o poate deduce din cheltuieli daca este platitor de impozit pe profit. Avem in vedere anumite stimulente pentru viitor, trebuie sa le discutam si cu cei de la Finante, in ce masura e posibil ca, ceea ce imaginam noi sa punem in practica - pentru a stimula emiterea unor astfel de vouchere de vacanta cu mult mai mult in sectorul privat".
Va reamintim ca noul program de guvernare propus de PNL-PSD-UDMR vine cu o serie de vesti bune pentru salariati si angajatori. Voucherele de vacanta se vor acorda din nou, in 2022, iar de aceasta data nu vor beneficia de acestea doar angajatii de la stat.
Dupa ce au fost sistate in anul 2021, voucherele de vacanta vor fi acordate in anul 2022 angajatilor din institutiile publice, dar si celor care lucreaza in companii private, avand in vedere ca statul va acoperi contravaloarea acestora.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Calificare la locul de muncaIntrebare: Societatea noastra doreste sa efectueze un curs de initiere/formare profesionala (exemplu: din muncitor necalificat in rectificator universal), cu un formator care este salariatul societatii noastre (cu/fara diploma de formator), insa societatea nu poate elibera decat o diploma recunoscuta la nivel intern. Intrebare: Dupa absolvirea cursului de initiere/formare, angajatorul poate face modificarea functiei in REVISAL in baza acelei diplome cu un act aditional?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie limita de varsta. Incetare CIM. Incheierea unui nou contractIntrebare: Am urmatoarea speta: Salariata nascuta pe 09.10.1962 (62 ani si 4 luni), in ianuarie a indeplinit conditiile pentru pensie limita varsta conform anexa 5 si are stagiul de cotizarea peste 15 ani. Aceasta doreste sa continue activitatea la noi si am prelungit/lasat contractul. Intrebare: 1. Este ok cum am procedat? Sau trebuia sa incetez contractul si sa fac altul nou? 2. Pensia se va cumula cu salariul? Dat fiind faptul ca nu este pensie anticipata, este de drept-limita de varsta.Sau trebuie sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<