Chiar daca in mod oficial salariile bugetarilor nu vor fi marite prea curand, in sistemul privat lucrurile par sa se indrepte mult mai repede. Astfel, potrivit unei analize in domeniu, salariile celor care sunt angajati la companiile private ar putea creste cu 4 pana la 7 procente in decursul anului, in functie de nivelul postului si de activitatea companiei.
De asemenea, referitor la salariile pentru nivelul de top si mid management, sunt asteptate cresteri medii de 5,5% pentru Romania, in vreme ce in Rusia sunt estimate majorari salariale de 9,8%. Cresterile pentru alte tari au diverse valori: Turcia (7,8%), Serbia (6%), insa peste Bulgaria (5%), Polonia (4%), Italia si Marea Britanie (3%), Germania, Grecia, Franta si Spania (2,5%).
Acelasi raport vine cu inca o veste buna: anul acesta exista mai putine companii care isi platesc angajatii cu acelasi salariu ca anul trecut. In plus, se estimeaza ca 50% dintre companii vor face angajari, cele mai multe posturi fiind oferite in sectoarele IT, FMCG si productie.
Diferentele salariale dintre cele platite in Bucuresti si cele din alte orase din tara au scazut la circa 15% pentru posturile de executie, pastrandu-se insa la aproape 40% pentru posturile de management. In plus, mult mai putini angajati au plecat din cadrul companiilor, procentul acestora fiind de 6%.
Companiile s-au concentrat pe motivarea angajatilor prin acordarea de pachete de beneficii, in speranta ca vor reusi sa mentina personalul in cadrul unitatii prin alte metode decat prin bonusurile salariale.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Chiar daca au fost facute cresteri salariale si anul trecut, Romania se situeaza in continuare printre ultimele locuri in Europa cu privire la puterea de cumparare. Cele mai multe cresteri salariale pentru acest an au fost efectuate in cazul performerilor de top.