Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a desfasurat, in perioada 01.10 – 04.11.2021, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 10.833.600 lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca.
Au fost depistate 431 persoane care desfasurau munca nedeclarata, au fost aplicate 6.797 avertismente si au fost dispuse 15.264 masuri de remediere a neconformitatilor constatate.
Din cele 431 persoane identificate prestand munca nedeclarata, 282 nu detineau contract individual de munca in forma scrisa, 92 nu aveau contract individual de munca transmis in Revisal, 6 prestau activitate avand contractul de munca suspendat, iar 51 prestau activitate in afara programului de lucru din contractul de munca cu timp partial, potrivit unui comunicat al
Inspectiei Muncii.
Munca nedeclarata si munca subdeclarata
"Suntem in plina campanie nationala de informare si constientizare privind avantajele actuale si in perspectiva ale muncii declarate fata de munca nedeclarata si subdeclarata. Am mobilizat toti inspectorii de munca din domeniul relatiilor de munca, astfel incat mesajul campaniei sa ajunga la cat mai multe persoane, fie ca se afla sau nu in situatiile pe care le avem in vedere in aceasta campanie, deoarece este
foarte important si util ca fiecare salariat sa-si cunoasca drepturile si sa detina notiuni de baza din legislatia muncii. M-am implicat direct in aceasta campanie de informare, pe care am intitulat-o "Viitorul tau incepe azi. Meriti ca munca ta sa fie recunoscuta", si am vizitat angajatori reprezentativi, cu numar mare de salariati, din cateva judete, in scopul identificarii bunelor practici in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca. Pe aceasta cale, multumim autoritatilor centrale si locale care ne sprijina in derularea acestei companii: ANOFM, ANPIS, CNPP, ANAF prin structurile teritoriale si, de asemenea, Consiilor judetene si primariilor" declara Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
Codul muncii, modificat de OUG 117/2021!
OUG nr. 117/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 951 din 5 octombrie 2021.
Multe dintre modificarile aduse de OUG 117 vizeaza munca nedeclarata, incadrarea drept contraventii a mai multor aspecte din domeniul relatiilor de munca si noi obligatii privind contractul individual de munca.
„Art. 15^2. - In sensul prezentei legi, munca subdeclarata reprezinta acordarea unui salariu net mai mare decat cel constituit si evidentiat in statele de plata a salariilor si in declaratia lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, transmisa autoritatilor fiscale."
3. La articolul 122, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 122. - (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia."...mai multe modificari aduse de
OUG 117/2021 >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Retineri din salariu. Daune materiale. Temei incetare CIMIntrebare: Un conducator auto transport rutier de marfuri (cod COR 833201) a fost angajat in perioada 28.03.2025-09.05.2025 la o societate de transport international de marfuri. Incetarea a fost facuta cu art. 31 alin 3. Acest angajat a facut mai multe daune la firma pentru care a cursat (vagon, marfa, etc. - daune care depasesc 3.000 euro). Poate societatea noastra sa ii retinta angajatului din salariu si indemnizatia de detasare contravaloarea daunei? Am inteles ca ar fi legal in baza facturilor de dauna...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Conducator in domeniul SSM. StudiiIntrebare: Un angajat cu studii superioare economice - managment, in specializarea Management cu un curs finalizat de 240 h absolvit cu certificat de atestare a competentelor profesionale de Evaluator de risc si auditor in domeniul secritatii si sanatatii in munca, poate ocupa postul de conducere al activitatii de activitatii de SSM?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<