Companiile private maresc salariile in toamna, dar nu pentru toti angajatii

24 August 2011
24 August 2011
companii privatemajorari salariitop performeri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Multe companii private si-au pastrat deja un procentde 6% din surplusul bugetului destinat salariilor pentru angajatii care au reusit sa se remarce in cadrul firmei prin inregistrarea unor performante. Astfel, de majorarile salariale vor beneficia numai anumiti angajati din cadrul companiilor care au decis sa acorde aceste mariri in baza criteriilor de performanta.

Astfel, multe dintre aceste salarii vor fi acordate in aceasta toamna top performerilor care sunt considerati angajati-cheie in cadrul companiilor de mare amploare si cu bugete pe masura. Intr-o perioada in care bugetele salariale sunt inca reorganizate, este importanta motivarea angajatilor pe care companiile nu doresc sa ii piarda.

Surplusul de 6% din bugetele de salarii va fi impartit la un numar relativ mic de angajati care au dat dovada de performanta in cadrul firmei astfel ca maririle de salariu vor fi semnificative pentru salariatii desemnati sa primeasca venituri mai mari cu pana la 30%. Consultantii in resurse umane sunt de parere ca motivarea prin bonusurile materiale reprezinta in continuare o metoda eficienta de pastrare a salariatilor in firma.

Referitor la cresterile salariale pentru nivelul de top si middle management, companiile si-au bugetat sume cu 5,5% mai mari decat in 2010, valoare mai mica decat in Rusia (9,8%), Turcia (7,8%) sau Serbia (6%), dar mai mare decat in Bulgaria (5%), Polonia (4%), Italia (3%), Marea Britanie (3%), Germania, Grecia, Franta si Spania (2,5%).

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]