Executivul a aprobat Ordonanta de urgenta care prevede majorarea salariilor de baza pentru personalul din invatamant cu 20%, in medie, in anul 2024, in doua transe: de la 1 ianuarie, respectiv din 1 iunie 2024. De aceste masuri vor beneficia aproximativ 350.000 persoane din sistemul national de invatamant, personal didactic, personal didactic auxiliar si personal nedidactic.
Noutati legislative comentate si explicate (cum anume se aplica textul de lege)
Rezolvarea unor spete controversate sau cel mai des intalnite din domeniile HR, Salarizare si legislatia muncii
Actul normativ stabileste si acordarea de majorari ale salariului de baza pentru unele categorii de personal bugetar din sanatate, cultura, munca, agricultura si statistica, precum si pentru functionarii publici si personalul contractual din cadrul institutiilor prefectului.
Astfel, personalul din institutiile din subordinea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, din Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, din Institutul National de Statistica, directiile judetene de sanatate publica si directiile judetene de cultura, care in prezent este salarizat la nivel teritorial, va avea salariile de baza la nivelul administratiei publice centrale, in doua transe egale, informeaza Ministerul Muncii.
Angajatii din prefecturi vor beneficia de drepturi salariale aferente Secretariatului General al Guvernului, tot in doua transe egale.
Ordonanta de Urgenta adoptata de Executiv mai prevede si echivalarea salariului de baza pentru personalul clerical din spitale cu cele acordate psihologilor din unitatile medico-sociale.
Adoptarea acestor masuri asigura respectarea principiului constitutional al egalitatii in fata legii, in sensul ca nivelul maxim al salariului de baza trebuie sa fie acelasi pentru tot personalul care beneficiaza de aceleasi conditii de munca, indiferent de institutia si autoritatea publica in care isi desfasoara activitatea.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<