Multe dintre intrebarile intervievatorului pot fi ghicite, plecand chiar de la anuntul jobului aplicat
Daca vrei sa lucrezi la o companie de top, aproape sigur vei intalni un interviu comportamental, care se va baza pe intrebari referitoare la situatii concrete din trecut. Prin analiza anuntului de angajare poti sa intuiesti intrebarile. Mai trebuie sa faci apoi un exercitiu de memorie si sa-ti formulezi raspunsurile.
Vlad Bog a fost director de resurse umane la Coca-Cola pentru regiunea Balcanilor, iar acum este manager pentru dezvoltarea capacitatilor organizationale pe o zona geografica de 43 de tari, la aceeasi companie. El le-a explicat studentilor prezenti la ce-a de-a doua editie a forumului "Expeditie in HR", organizata de Business Organization for Students (BOS), care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmeze pentru a obtine un job. Bog a avut in cariera sa trei incercari de a se angaja si toate au fost reusite. El considera ca factorul decisiv a fost pregatirea interviului. A incercat sa stranga cat de multe informatii a putut despre viitorul angajator incepand chiar din anuntul de angajare, de la prieteni sau cunostinte. "Mi-am pregatit rapsunsuri la intrebarile pe care imi imaginam ca s-ar putea sa mi le puna", spune Bog. Sinceritatea este si ea decisiva pentru reusita pe termen lung. "Daca incercati sa pacaliti interviatorul, s-ar putea sa reusiti si sa lucrati apoi intr-o companie care nu va place voua", explica directorul. Pe lista explicatiilor succesului, el mai pune si norocul de a alege companii care s-au potrivit cu personalitatea proprie.
In prezent, 40% din interviuri sunt de tip comportamental, iar daca vine vorba de cele pentru posturi in companiile multinationale, ponderea creste la 90%, dupa cum arata managerul.
Interviurile comportamentale contin intrebari care se refera la experienta proprie, plecandu-se de la premisa ca predictorul cel mai bun pentru comportamentul si performanta viitoare sunt comportamentul si performanta din trecut.
Pentru studenti este vizata educatia
Candidatului i se cere sa povesteasca ce a facut cand s-a aflat intr-o anumita situatie. Iata cateva astfel de exemple: "Descrie-mi o situatie in care planificarea pe care ai facut-o a dat rezultate. Cum ai facut aceasta planificare?", "Povesteste-mi despre o situatie in care un membru al echipei tale incetinea proiectul. Ce ai facut?" sau "ti-a fost vreodata greu sa-i faci pe ceilalti sa-ti accepte o idee? Care a fost abordarea ta? A mers?" Raspunsul trebuie sa fie scurt si la obiect. De preferinta, el trebuie sa fie pe structura: situatia cerintei – actiunea – rezultatul. Cel mai adesea este uitat rezultatul, spune Bog. Ideal este ca raspunsul sa fie detaliat. Altfel, intervievatorul va cere el lamuriri prin intrebari suplimentare. "Ascultati intrebarile cu atentie. Daca nu sunteti siguri ca ati inteles, parafrazati sau puneti intrebari de clarificare", spune managerul.
In cazul studentilor, intrebarile despre educatie vor ocupa o pondere importanta din interviu. Ele vor viza materiile preferate, cele neplacute si activitatile extracurriculare. Un alt set de intrebari va viza potrivirea cu pozitia si organizatia referidu-se la propriile valori, care au fost cei mai buni sefi si de ce, cele mai placute echipe. Pe langa experienta, un capitol important este cel al realizarilor. De obicei, se solicita mentionarea celor mai importante trei-patru realizari personale si prefesionale.
Candidatul are aceleasi drepturi
Managerul atrage atentia asupra faptului ca si candidatul are acelasi drept de a pune intrebari. Iata cateva care ar trebui sa se regaseasca pe lista acestuia, in cazul in care prezentarea facuta de angajator nu a furnizat deja aceste informatii: Ce trebuie sa faca in pozitia respectiva? Care sunt abilitatile necesare? De ce a parasit pozitia persoana dinainte? Ce se apreciaza si ce nu in companie? Care sunt prioritatile pozitiei in primul an? E bine ca la sfarsitul interviului candidatul sa solicite o adresa de e-mail pentru a mai adresa intrebari.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
40 Modele de Regulament Intern
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Pregatirea interviului trebuie sa se faca pornind de la anuntul de angajare. Chiar din titlul jobului se pot ghici ce anume intrebari se vor putea pune. Vlad Bog recomanda chiar repetarea in ansamblu a exemplelor, fapt ce va creste increderea in raspunsuri. Chiar daca nu sunt ghicite toate intrebarile, multe dintre raspunsurile pregatite se pot adesea folosi.
Pregatirea pentru interviul comportamental este extrem de utila si in cazul interviurilor clasice. Mai mult, oferirea de raspunsuri comportamentale creeaza o impresie pozitiva.
Exemplu de intrebare comportamentala
Intervievator:
Povesteste-mi despre o situatie in care un membru al echipei tale incetinea proiectul. Ce ai facut?
Candidat:
Am avut o situatie in care unul dintre membrii echipei nu dorea sa colaboreze si incetinea proiectul. Datorita experientei lui, ar fi putut sa fie cel mai important membru al echipei. Am abordat problema intre patru ochi, intr-un mod deschis, incercand sa aflu care este motivul. Am aflat ca dorise sa conduca proiectul si i s-a refuzat fara argumente. Am propus sa coordonam impreuna. Asta a dat rezultate pentru ca din acel moment contributia si energia lui au fost extraordinare, iar proiectul a fost finalizat la timp.
Sursa: Adevarul/ 2.03.2007