Egalitatea in drepturi intre cetateni, accesul liber la justitie si dreptul la munca
In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorii acesteia sustin, in esenta, ca textele de lege criticate contravin dispozitiilor constitutionale care consacra egalitatea in drepturi intre cetateni, accesul liber la justitie si dreptul la munca. In acest sens arata ca dispozitiile art. 81 lit. b) din Codul muncii, care prevad posibilitatea incheierii contractului individual de munca pe durata determinata, in situatia cresterii temporare a activitatii angajatorului, sunt neclare si incomplete, intrucat nu stabilesc criteriile de apreciere a existentei ori a inexistentei unei cresteri temporare a activitatii.
De asemenea, nici dispozitiile art. 287 din acelasi cod nu sunt in mod corespunzator redactate. Astfel, considera ca acestea ar trebui sa contina norme imperative privind obligativitatea prezentarii probelor la solicitarea contestatorului, precum si instituirea unor sanctiuni.
In acest sens arata ca angajatorul nu a depus dovezi privind cresterea temporara a activitatii, iar autorii exceptiei, in calitate de contestatori, s-au aflat in imposibilitatea administrarii acestor probe.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Legis Plus Legislatia Muncii
( Decizia Curtii Constitutionale nr. 409 din 16 mai 2006 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 81 lit. b) si ale art. 287 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 510 din 13 iunie 2006)