In Monitorul Oficial 896, Partea I, a fost publicata Decizia nr. 1.527 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 50 alin. (1) si (2) din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.
Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il reprezinta prevederile art. 50 alin. (1) si (2) din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 490 din 23 iulie 2007, avand urmatoarea redactare:
"(1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea este scutita de taxa de timbru."
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
In opinia autorilor exceptiei de neconstitutionalitate aceste texte de lege criticate contravin dispozitiilor constitutionale ale art. 16 privind egalitatea in drepturi, art. 21 alin. (3) privind dreptul la un proces echitabil, art. 24 privind dreptul la aparare si ale art. 53 privind restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati. Este invocata si incalcarea art. 6 paragraful 1 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale privind dreptul la un proces echitabil si la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil.
Plata unor taxe sau impozite nu reprezinta un drept, ci o obligatie constitutionalaa cetatenilor, prevazuta de art. 56 alin. (1) din Legea fundamentala, in conformitate cu care "Cetatenii au obligatia sa contribuie, prin impozite si taxe, la cheltuielile publice".
Curtea a statuat ca o atare solutie legislativa impune un tratament juridic diferit pentru situatii de fapt diferite, avand o justificare obiectiva si rationala, si anume necesitatea recuperarii de catre asociatiile de proprietari a cotelor de intretinere, tinand cont de consecintele grave ale neachitarii acestora asupra bunei functionari a utilitatilor comune.