Trebuie astfel precizat ca, potrivit dispozitiilor art. 13 din Codul muncii, republicat, persoana fizica dobandeste capacitate de munca la implinirea varstei de 16 ani. Persoana fizica poate incheia un contract de munca in calitate de salariat si la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala. In schimb, incadrarea in munca a persoanelor sub varsta de 15 ani este interzisa.
Potrivit HG 600/2007 privind protectia tinerilor la locul de munca, acest act normativ se aplica oricarei persoane in varsta de pana la 18 ani care are incheiat un contract individual de munca in conformitate cu legislatia in vigoare. In sensul prezentei hotarari, termenii si notiunile folosite au urmatoarea semnificatie:
a) tanar - orice persoana in varsta de cel putin 15 ani si de cel mult 18 ani;
b) copil - orice persoana care nu a atins varsta de 15 ani sau orice tanar in varsta de cel putin 15 ani si de cel mult 18 ani care face inca obiectul scolarizarii obligatorii pe baza de program integral, stabilit de lege;
c) munca usoara - toate activitatile care, prin natura proprie sarcinilor pe care le presupun si a conditiilor specifice in care acestea sunt efectuate, nu pot prejudicia securitatea, sanatatea sau dezvoltarea copilului si tanarului si nu sunt de natura sa prejudicieze frecventa scolara, participarea la programe de orientare ori de formare profesionala, aprobate de conducerea unitatii de invatamant, sau capacitatea acestora de a beneficia de instruirea primita;
d) timp de lucru - orice perioada in care tanarul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare;
e) perioada de repaus - orice perioada care nu este timp de lucru.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
40 Modele de Regulament Intern
Astfel, potrivit art. 4 din acest act normativ, angajatorul este obligat sa asigure tinerilor conditii de munca adaptate varstei lor. In plus, art. 5 alin. (1) instituie regula interzicerii incadrarii in munca a copiilor, insa alin. (2) instituie o derogare de la regula, in sensul ca pot incheia, in conditiile legii, un contract individual de munca in calitate de salariat pentru desfasurarea de munci usoare, copiii in varsta de cel putin 16 ani, care fac obiectul scolarizarii obligatorii, pe baza de program integral.
Art. 6 alin. (1) din acest act normativ stabileste ca angajatorul este obligat sa ia masurile necesare pentru asigurarea securitatii si protejarea sanatatii tinerilor, tinand seama, in special, de riscurile specifice prevazute la art. 9. Tot acesta este obligat sa puna in practica masurile necesare pentru asigurarea securitatii si protejarea sanatatii tinerilor pe baza evaluarii riscurilor existente pentru tineri si legate de munca acestora.
Evaluarea trebuie sa fie efectuata inainte ca tinerii sa inceapa munca si la orice modificare semnificativa a conditiilor de munca si trebuie sa vizeze, in principal, urmatoarele elemente:
a) echipamentul de munca si organizarea locului de munca si a postului de lucru;
b) natura, nivelul si durata expunerii la agenti fizici, biologici si chimici;
c) organizarea, categoria si modul de utilizare a echipamentelor de munca, in special a agentilor prevazuti la lit. b), masinilor, aparatelor si dispozitivelor, precum si manipularea acestora;
d) stabilirea procedeelor de munca si a desfasurarii muncii si interactiunea acestora, respectiv organizarea muncii;
e) nivelul pregatirii profesionale si al instruirii acordate tinerilor.
In continuare, art. 7 din aceeasi hotarare de guvern prevede ca angajatorul este obligat sa informeze, in scris, tinerii asupra eventualelor riscuri si asupra tuturor masurilor luate in ceea ce priveste securitatea si sanatatea lor, precum si parintii sau reprezentantii legali ai copiilor angajati in conditiile art. 5 alin. (3) asupra tuturor masurilor luate in ceea ce priveste securitatea si sanatatea lor.
Alin. (2) precizeaza ca, fara a aduce atingere art. 5 alin. (1) si in scopul prevazut la alin. (1) este interzisa angajarea tinerilor pentru activitati care:
a) depasesc in mod evident capacitatile lor fizice sau psihologice;
b) implica o expunere nociva la agenti toxici, cancerigeni, care determina modificari genetice ereditare, avand efecte nocive pentru fat pe durata graviditatii sau avand orice alt efect nociv cronic asupra fiintei umane;
c) implica o expunere nociva la radiatii;
d) prezinta riscuri de accidentare, pe care se presupune ca tinerii nu le pot identifica sau preveni, din cauza atentiei insuficiente pe care o acorda securitatii in munca, a lipsei lor de experienta ori de pregatire;
e) pun in pericol sanatatea acestora din cauza frigului ori a caldurii extreme sau din cauza zgomotului ori a vibratiilor.
In consecinta, deoarece domeniul constructiilor poate fi privit ca un mediu care poate antrena riscuri specifice pentru tinerii, se apreciaza ca minorii care au implinit varsta de 16 ani nu pot fi angajati in acest domeniu.