Raspuns: Plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca se realizeaza in baza certificatului medical emis in conditiile legii, doar de catre angajatorul unde a avut loc accidentul de munca.
Incapacitatea temporara de munca cauzata de accident de munca preusune ca salariatul este inapt sa presteze orice activitate nu numai activitatea corespunzatoare postului ocupat la angajatorul unde a avut loc accidentul de munca.
Ca atare, daca salariatul realizeaza un cumul de functii, nu va putea sa presteze activitate in baza niciunuia dintre contractele individuale incheiate si, in consecinta, pe durata incapacitatii de munca nu i se vor plati venituri salariale. Angajatorul unde a avut loc accidentul de munca are obligatia de a-i plati indemnizatia de incapacitate temporara de munca. In cazul celuilalt angajator nu exista temei legal pentru plata indemnizatiei de incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca. La acest angajator, salariatul va fi pontat absent motivat, in baza unei adeverinte medicale care atesta starea de incapacitate temporara de munca.
Conform art. 15 din Ordinul nr. 233/2006 rubrica „Cod indemnizatie†se completeaza pentru codul de diagnostic care a determinat eliberarea certificatului de concediu medical se va inscrie codul corespunzator al indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate (1-15), in cifre si litere, conform specificatiilor de pe verso-ul certificatului de concediu medical.
Astfel, cata vreme cauza care a determinat incapacitatea temporara de munca si, totodata, eliberarea certificatului medical este un accident de munca, codul indemnizatiei este 03.
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Codul Muncii republicat si actualizat la zi